Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” din 2025 a fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor bănățene, reunind în județul Timiș peste 1500 de artiști și 56 de localități înscrise în competiție. Sânnicolau Mare și Deta au izbutit, etalându-și cu iscusință atuurile culturale, performanța de obține punctaje egale în revendicarea trofeului competiției. Evenimentul s-a desfășurat între 22 martie și 12 aprilie, în șapte centre zonale, sub organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al primăriilor locale.
Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” a adus în prim-plan tradițiile autentice bănățene, printr-o competiție captivantă, în care comunitățile locale, ansamblurile folclorice, rapsozii populari, meșterii artizani, colecționari, gospodine iscusite, interpreți de muzică populară și instrumentiști s-au mobilizat, creând un spațiu de dialog de referință pentru identitatea culturală locală.
Printre cei mai apreciați competitori s-au numărat ansambluri folclorice deja consacrate, dar și tineri interpreți aflați la început de drum, care au impresionat prin talent, dăruire și autenticitate. Meșterii populari au completat tabloul tradițiilor timișene cu expoziții de etnografie, icoane pe sticlă, țesături, ceramică și sculpturi în lemn, demonstrând că tradiția poate fi păstrată vie prin creativitate și pasiune. Gustul timișean păstrat în rețetele, îngălbenite de timp și păstrate din generație în generație, a conturat multiculuralitatea unui spațiu cultural unic prin expoziții de gastronomie tradițională cu sute de preparate autentice.
Marele premiu al Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” ajunge la Sânnicolau Mare și la Deta, cumulând un punctaj total 245 de puncte fiecare. Clasamentul la secțiunea ”Laureați” este următorul: Premiul I – Junii Timișului cu 134 de puncte, Premiul II Ghilad cu 128 de puncte, Premiul III – Giarmata cu 126 de puncte, Mențiune – Checea cu 98 de puncte și un Premiu Special –Comloșu Mare cu 84 de puncte.
La secțiunea ”Zestrea Timișului”, premiul I ajunge la Boldur cu 90 de puncte, Premiul II la Făget cu 88 de puncte și Premiul III la Parța și Banloc cu 84 de puncte fiecare. Rezultatele și clasamentul integral sunt disponibile pe pagina de web a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș: www.cecart.ro .
Juriul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre,” ediția a XVIII-a 2025 a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea coregrafie, maeștrii Nicolae Stănescu și Marius Ursu, la muzical prof. dr. Marius Cîrnu și prof. Remus Vălungan, la secțiunea gastronomie prof. Mărioara Pisat, la secțiunea expoziții – colecții muzeograf Emilian Popa și Alina Mafa, la secțiunea poezie dialectală – teatru dr. Adela Popa și Loredana Bîndariu.
Participarea Ansamblului Profesionist „Banatul” la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” 2025 a reprezentat unul dintre punctele forte de atragere a publicului și cele mai așteptate momente ale întregului eveniment. Renumitul ansamblu, cu o activitate artistică de prestigiu la nivel național, a adus pe scenă autenticitatea, eleganța și vitalitatea folclorului bănățean, oferind spectacole de referință în toate cele șapte centre zonale ale festivalului.
Sub bagheta dirijorului Sebastian Roșca, orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” a acompaniat îndrăgiți soliști ai cântecului bănățean: Carmen Popovici- Dumbravă, Andreea Chisăliță, David Crișan, Luminița Safta și Alexandru Brundean. Aceștia au interpretat doine, jocuri și cântece populare din Banat, aducând în fața publicului fragmente autentice din moștenirea culturală a regiunii. Coregrafia spectacolelor a fost semnată de Floarea și Grigore Munteanu, care au reușit, prin montări scenice dinamice și expresive, să pună în valoare atât costumele populare, cât și diversitatea dansurilor tradiționale din zona Banatului. Reprezentațiile au fost primite cu entuziasm de publicul local și au contribuit la atmosfera de sărbătoare și mândrie comunitară din fiecare localitate gazdă.
Prin prezența sa la programul cultural „Lada cu Zestre”, Ansamblul Profesionist „Banatul” nu doar că a susținut eforturile locale de conservare a tradițiilor, ci a și inspirat noile generații de artiști să îmbrățișeze valorile folclorice autentice. Ansamblul a demonstrat, încă o dată, că tradiția trăiește prin artă de calitate și dedicare.
Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este cel mai amplu program cultural de prezervare și relansare a tradițiilor autentice bănățene. Evenimentul a fost posibil cu finanțarea Consiliului Județean Timiș și a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de managerul Liliana Laichici, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic