Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” din 2025 a fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor bănățene, reunind în județul Timiș peste 1500 de artiști și 56 de localități înscrise în competiție. Sânnicolau Mare și Deta au izbutit, etalându-și cu iscusință atuurile culturale, performanța de obține punctaje egale în revendicarea trofeului competiției. Evenimentul s-a desfășurat între 22 martie și 12 aprilie, în șapte centre zonale, sub organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al primăriilor locale.
Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” a adus în prim-plan tradițiile autentice bănățene, printr-o competiție captivantă, în care comunitățile locale, ansamblurile folclorice, rapsozii populari, meșterii artizani, colecționari, gospodine iscusite, interpreți de muzică populară și instrumentiști s-au mobilizat, creând un spațiu de dialog de referință pentru identitatea culturală locală.
Printre cei mai apreciați competitori s-au numărat ansambluri folclorice deja consacrate, dar și tineri interpreți aflați la început de drum, care au impresionat prin talent, dăruire și autenticitate. Meșterii populari au completat tabloul tradițiilor timișene cu expoziții de etnografie, icoane pe sticlă, țesături, ceramică și sculpturi în lemn, demonstrând că tradiția poate fi păstrată vie prin creativitate și pasiune. Gustul timișean păstrat în rețetele, îngălbenite de timp și păstrate din generație în generație, a conturat multiculuralitatea unui spațiu cultural unic prin expoziții de gastronomie tradițională cu sute de preparate autentice.
Marele premiu al Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” ajunge la Sânnicolau Mare și la Deta, cumulând un punctaj total 245 de puncte fiecare. Clasamentul la secțiunea ”Laureați” este următorul: Premiul I – Junii Timișului cu 134 de puncte, Premiul II Ghilad cu 128 de puncte, Premiul III – Giarmata cu 126 de puncte, Mențiune – Checea cu 98 de puncte și un Premiu Special –Comloșu Mare cu 84 de puncte.
La secțiunea ”Zestrea Timișului”, premiul I ajunge la Boldur cu 90 de puncte, Premiul II la Făget cu 88 de puncte și Premiul III la Parța și Banloc cu 84 de puncte fiecare. Rezultatele și clasamentul integral sunt disponibile pe pagina de web a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș: www.cecart.ro .
Juriul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre,” ediția a XVIII-a 2025 a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea coregrafie, maeștrii Nicolae Stănescu și Marius Ursu, la muzical prof. dr. Marius Cîrnu și prof. Remus Vălungan, la secțiunea gastronomie prof. Mărioara Pisat, la secțiunea expoziții – colecții muzeograf Emilian Popa și Alina Mafa, la secțiunea poezie dialectală – teatru dr. Adela Popa și Loredana Bîndariu.
Participarea Ansamblului Profesionist „Banatul” la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” 2025 a reprezentat unul dintre punctele forte de atragere a publicului și cele mai așteptate momente ale întregului eveniment. Renumitul ansamblu, cu o activitate artistică de prestigiu la nivel național, a adus pe scenă autenticitatea, eleganța și vitalitatea folclorului bănățean, oferind spectacole de referință în toate cele șapte centre zonale ale festivalului.
Sub bagheta dirijorului Sebastian Roșca, orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” a acompaniat îndrăgiți soliști ai cântecului bănățean: Carmen Popovici- Dumbravă, Andreea Chisăliță, David Crișan, Luminița Safta și Alexandru Brundean. Aceștia au interpretat doine, jocuri și cântece populare din Banat, aducând în fața publicului fragmente autentice din moștenirea culturală a regiunii. Coregrafia spectacolelor a fost semnată de Floarea și Grigore Munteanu, care au reușit, prin montări scenice dinamice și expresive, să pună în valoare atât costumele populare, cât și diversitatea dansurilor tradiționale din zona Banatului. Reprezentațiile au fost primite cu entuziasm de publicul local și au contribuit la atmosfera de sărbătoare și mândrie comunitară din fiecare localitate gazdă.
Prin prezența sa la programul cultural „Lada cu Zestre”, Ansamblul Profesionist „Banatul” nu doar că a susținut eforturile locale de conservare a tradițiilor, ci a și inspirat noile generații de artiști să îmbrățișeze valorile folclorice autentice. Ansamblul a demonstrat, încă o dată, că tradiția trăiește prin artă de calitate și dedicare.
Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este cel mai amplu program cultural de prezervare și relansare a tradițiilor autentice bănățene. Evenimentul a fost posibil cu finanțarea Consiliului Județean Timiș și a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de managerul Liliana Laichici, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Începe Festivalul Babel 2025! Oraşul Târgovişte vă găzdui spectacole de pe 4 continente
BABEL FAST 2025. Program complet 7-15 iunie. Teatrul Tony Bulandra Târgovişte
Afacerea ta pe primul loc în Google – cu buget minim!
Doliu în lumea muzicii: Eugen Doga s-a stins din viață la 88 de ani
Pentru ca visul niciunui școlar să nu devină coșmar – Acțiuni preventive ANTIP Ploiești
Ambasada SUA, primul mesaj după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României
LIFE STYLE
Cum putem trăi peste 100 de ai, conform medicinei tradiționale chinezești
Cine Alege Magia unui Ghiozdan Personalizat? Mamele Creative Știu Răspunsul!
De ce te simți mai atras de partenerul care te respinge?
Înapoi la strălucire: de ce diamantele ne fascinează din nou, chiar și în era perlelor și a ceramicii moderne
Experimentul „Micul Albert”. Doi psihologi au transformat un bebeluș într-un experiment științific
SPIRITUALITATE
„Zilele Credinţei şi Culturii”– ediţia a X-a la DEVA
Care sunt semnele pe care le transmit îngerii când se află lângă noi
Semnificația spirituala a durerilor de cap și cum se pot vindeca
Afirmații care vă pot schimba viața
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ai părul deteriorat și lipsit de vitalitate? Iată cum te poate ajuta omega-3 în menținerea sănătății capilare!
Campanie de informare privind prevenția cancerelor de piele
Institutul Victor Babeș furnizor în programul PNO
Cum se pot vindeca anumite afecțiuni cu tinctura de propolis. Leacul de la Dumnezeu
Cauzele spirituale ale bolilor de ficat. Schimbarea tiparelor mentale și o rugăciune
Sănătatea rămâne un drept fundamental garantat pentru toți cetățenii, indiferent de granițe
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Consiliul Județean Dâmbovița contestă valoarea crescută a terenurilor de tenis din Parcul Chindia și cere o evaluare corectă
Invitație la Tabăra de creație şi documentare ,,Petrinzel’’ ediția a III-a
Lansare achiziție publică