27/10/2020

Victor Ponta la Târgoviște. România s-a schimbat. N-o mai putem cumpăra cu pensii și salarii

Liderii Pro România au organizat ieri o întâlnire a grupului de parlamentari în zona montană din Dâmbovița și astăzi, la Târgoviște, au participat la o întrunire a coordonatorilor organizațiilor județene și locale din Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vâlcea, Teleorman, Argeș și Vâlcea. S-au purtat discuții care au vizat pregătirea pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

După ședința de astăzi, a avut loc o conferință de presă susținută de președintele Pro România, Victor Ponta, alături de senatorul Adrian Țuțuianu, vicepreședinte Pro România și Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe.

Victor Ponta, declarații:

 • Cu PRO România, după turul doi al alegerilor prezidențiale, suntem în campanie electorală pentru prezidențialele din 2024, și ca să ajungem acolo, avem anul 2020, unde am decis și urmează să oficializăm, că la alegerile locale trebuie să avem candidați PRO România în toate județele și localitățile, liste de consilieri.
 • Vom susține săptămâna viitoare, în Parlament, revenirea la alegerea președinților de Consilii județene de către consilieri, la pachet cu alegerea primarilor în două tururi.
 • La începutul lunii februarie avem convenția anuală în care vom prezenta manifestul nostru politic pentru anul 2020-2024; ce vrea să facă Pro România, cu ce ne departajăm, ce ne dorim în perioada următoare, ca partid de centru stânga – exact pe locul pe care PSD l-a lăsat liber în ultimii trei ani, adică, proiecte de dezvoltare, reducerea inegalităților, reforma administrației, reforma sistemului fiscal. Noi prezentăm ce înseamnă un sistem fiscal modern, cu impozitare mai mică a muncii, mai multă taxare a capitalului și a proprietăților, ceea ce se întâmplă deja în țările dezvoltate.
 • Suntem în opoziție față de guvernul PNL și vom face o opoziție civilizată dar fără compromisuri. Au fost colegi din Pro România care au decis să fie alături de PNL. Dar noi suntem un partid de stânga si nu aveam cum să susținem un guvern despre care nu știm ce va face.
 • A fost greu începutul. Vor mai fi momente dificile, dar Pro România există deja și trebuie să creștem.
 • Pentru alegerile locale ne dorim peste 10% din voturi, iar la parlamentare să ducem oameni competenți, care să nu fie doar o mașină de vot, de ridicat mâna, ci să fie profesioniști pe domeniile lor.
 • Nu e ușor să fii un partid mic, bătălia cu cele două partide mari e dificilă. Sunt destul de dezamăgit de cum a început noul guvern. Cred că am făcut bine că am dat jos Guvernul Dăncilă pentru că era lipsit de competență și viziune. Iar la guvenrul Orban am văzut aceeași lipsă de competență. Deocamdată văd că se schimbă PNL-iștii cu PSD-iștii și nu se schimbă nimic de fapt.
 • E bine că și-a dat demisia doamna Dăncilă, dar nu doar ea era problema. Acolo s-a pierdut, după 2016, încrederea a milioane de oameni.
 • Adrian Țuțuianu va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița din partea Pro România. Am nevoie de Adrian Țuțuianu pentru că e foarte greu să faci structuri de partid în România. Adrian este unul dintre ”nebunii” care încă face organizare, care se duce în teren, are timp, are răbdare și am nevoie să facă acest lucru la nivel național. Nu sunt mulți care vor să facă acest lucru. Toți vrem să vorbim la televizor sau la Parlament. Însă organizarea este problema principală la Pro România. Dacă nu vom avea suficient de mulți consilieri locali, va fi foarte greu dacă nu vom avea structuri locale. Există în fiecare județ un om care face și această muncă de organizare.
 • Pentru orașele mari nu mă gândesc că vor câștiga candidații PRO România, dar mă aștept să avem candidați tineri, deștepți, pregătiți, care, chiar dacă nu câștigă anul viitor, alături de mine, să se pregătească să câștige în 2024. Asta e proiectul adevărat al PRO România. Anul viitor este o etapă pentru noi, nu mă gândesc că vom lua majoritate absolută, nu aș fi realist. Dar vom lua peste 10% dacă vom avea candidați noi.
 • România s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, rurarul față de urban, vestul țării față de Est, și e nevoie să avem partid de centru stânga, nu e bine să fie numai dreapta. Doar că dacă nu înțelegi cum s-a schimbat țara, vedem cum PSD s-a dus doar în jos. De aceea e nevoie de PRO România care va rămâne cât mai la centru și pro-european, mai modern posibil și sper să fie reforma și la PSD.
 • PNL n-o să facă nimic din ce trebuie să facă, o să tragă targa pe uscat până la alegeri.
 • O parte importantă din primarii PSD vor pleca la PNL.

 

Ioana Petrescu:

 • Românii nu mai pot fi cumpărați cu pensii și salarii. Oamenii au înțeles că e nevoie de profesioniști și își doresc să vadă proiecte. Asta am și discutat astăzi cu colegii nostri din câteva județe, faptul că ne dorim ca toți cei care vor fi pe listă, la alegerile locale din partea Pro România, să fie profesioniști. Dacă ai făcut treabă în domeniul tău, înseamnă că vei face treabă și la Primărie. Vor veni proiecte concrete. La nivel central avem proiecte pe fiecare domeniu.
 • Rectificarea bugetară s-a făcut mult prea târziu. Guvernul Orban știa că există o criză bugetară. A așteptat 3 săptămâni să facă această rectificare, iar deficitul va fi peste 4%, iar asta înseamnă că vom avea o procedură de deficit excesiv. Comisia Europeană va impune anumite condiții, de creștere a taxelor, ori de scădere a cheltuielilor, adică pensii sau salarii. Nu va plăti oalele sparte nici domnul Teodorovici, nici domnul Câțu, ci noi toți. Deși știau că sunt într-o criză bugetară au alocat 6,5 miliarde la UAT -uri, si 1,8 miliarde în plus la PNDL. Au scăzut de la educație 2 miliarde și de la transporturi 1 miliard.

Adrian Țuțuianu:

 • Am venit la PRO România pentru că am încredere în Victor Ponta, îl consider cel mai bun lider politic pe care îl are România astăzi. Este tânăr, are perspectiva guvernării, are relații externe, este un om de care România are nevoie.
 • Discut cu primarii PSD. Ei vor să mă întorc, însă le-am spus să gândească și operațiunea inversă. Să vină ei lângă mine și să construim un partid de centru stânga, modern și serios.
 • Le-am spus că dacă vin lângă mine, voi candida la Consiliul Județean și împreună vom câștiga.
 • Nu voi sta niciodată la masă cu Rovana Plumb, cu Goe Plumb, cu Oprea Alexandru securistul, cel care m-a înregistrat.

Mai multe detalii in video:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share