La 11 decembrie, celebrăm Ziua Internațională a Muntelui. Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, sărbătoarea urmărește să încurajeze comunitatea internațională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.
Tema din acest an este: Soluții pentru viitor durabil, inovație, adaptare, tineret.
În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități.
Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Deși munții furnizează o serie întreagă de resurse indispensabile omului, studiile arată că acestea vor deveni insuficiente în următoarele decenii.
În același timp, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale.
Statisticile arată că, în țările în curs de dezvoltare, o persoană din trei dintre locuitorii de la munte este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.
De-a lungul secolelor, comunitățile montane au dezvoltat soluții pentru a se adapta la mediile lor dure, a face față schimbărilor climatice, a reduce sărăcia și a proteja sau restabili biodiversitatea și ecosistemele din regiunile montane. Ziua Internațională a Muntelui 2024 își propune să se concentreze pe soluții inovatoare, încurajând strategiile de adaptare și împuternicirea tinerilor pentru un viitor durabil.
Inovația este esențială pentru abordarea problemelor complexe legate de munte. Acesta cuprinde progrese tehnologice, cum ar fi soluții digitale pentru monitorizare și conservare, precum și soluții creative de rezolvare a problemelor, cum ar fi agricultura inteligentă față de climă și abordări noi ale mijloacelor de trai, gestionarea resurselor și finanțare.
Pe măsură ce schimbările climatice exacerbează presiunile de mediu asupra munților, adaptarea devine imperativă pentru construirea rezilienței și reducerea vulnerabilității. Strategiile de adaptare adaptate ecosistemelor și comunităților montane includ soluții precum abordări bazate pe ecosistem pentru reducerea riscului de dezastre și integrarea sistemelor de cunoștințe indigene.
Participarea activă, semnificativă și incluzivă a tinerilor la luarea deciziilor este esențială pentru asigurarea durabilității pe termen lung a soluțiilor montane. Tinerii sunt angajați în acțiunea climatică, egalitatea de gen, justiția socială, inovarea, promovarea culturii și incluziunea. IMD 2024 promovează munca decentă și angajarea de calitate pentru tineri, formarea universală și accesibilă și oportunitățile de antreprenoriat care contribuie la conservarea și utilizarea durabilă a resurselor montane.
Ziua Internațională a Muntelui 2024 este o platformă pentru schimbul de cunoștințe, prezentarea celor mai bune practici și mobilizarea acțiunii colective. Îmbrățișând inovarea, adaptarea, responsabilizarea tinerilor și abordările colaborative, putem deschide calea către un viitor mai durabil și mai rezistent pentru comunitățile și ecosistemele montane.
”Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți. Este o provocare pe care ne-o asumăm și noi aici, la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, pentru a găsi soluții echilibrate atât pentru prezervarea ecosistemelor și a resurselor naturale, cât și pentru a satisfice nevoia incontestabilă de dezvoltare economică a comunităților umane din zonele montane și din proximitatea acestora” a transmis dr. Florian Udrea, Președinte- Secretar de Stat.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
LIFE STYLE
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
(CG 11) Aneta legionăreasa și fonfleuri documentaristice
Aproape 11 milioane de lei, bani europeni, accesați de către Primăria Târgoviște într-o singură zi!
Târgoviștea se transformă cu bani europeni! Peste 25 de investiții majore cu o valoare de 450 de milioane de lei, fonduri nerambursabile