Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ziua internațională a siturilor

Am primit la redacție:
Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită, în fiecare an, la data de 18 aprilie, prilej de a atrage atenția asupra importanței promovării și protejării patrimoniului cultural.
Tema din acest an „Patrimoniu în schimbare” oferă oportunitatea de a prezenta strategii de susținere a întregului potențial al cercetării și practicii pentru conservarea și protejarea patrimoniului, ținând cont de schimbările climatice ce afectează siturile de patrimoniu cultural, fapt ce a amplificat nevoia de a proteja siturile impotriva dezastrelor naturale și a celor provocate de om.
Tema din acest an reprezintă un bun prilej de a discuta despre felul în care cunoștințele și practicile tradiționale în ceea ce privește abordarea mediului (atât a solului, cât și a apei) pot să influențeze acțiunile inovatoare și transformative în domeniul climei.
Schimbările climatice și degradarea mediului se numără printre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre, fiind o amenințare la adresa patrimoniului din Europa și din întreaga lume. În funcție de amplasamentul acestora, monumentele istorice, arheologice și de patrimoniu pot fi amenințate de efectele distructive ale schimbărilor climatice.
Este bine cunoscut faptul că Muzeul Național al Țăranului Român este direct implicat în conservarea și protejarea patrimoniului cultural, mărturie fiind mica sa „rezervaţie arhitectonică” alcătuită din cinci biserici de lemn: biserica din Bejan (Hunedoara), aflată în prezent în curtea interioară a muzeului și alte patru biserici conservate in situ din Groşii Noi, Juliţa şi Troaş (Arad) şi Lunca Moţilor (Hunedoara). Bisericile se află din anul 1991 sub protecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român și fac parte dintr-un plan mai amplu al muzeului iniţiat în scopul refacerii legăturii cu pământul şi cu instituţiile satului tradiţional.
Propusă de către ICOMOS și adoptată de UNESCO în 1983, Ziua Internaţională a Monumentelor și Siturilor este marcată anual pe 18 Aprilie și are deja o lungă tradiție în atragerea interesului atât asupra diversității patrimoniului cât și asupra vulnerabilităților sale. Totodată, ziua este un bun prilej pentru a ne aminti că patrimoniul este comun și toți avem responsabilitatea de a-l proteja pentru a-l lăsa moștenire generațiilor următoare.
La nivelul întregii țări există peste 30.000 de monumente de arhitectură, așezări și situri arheologice, înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI).
Și județul Hunedoara are pe teritoriul său numeroase monumente istorice și naturale, care se bucură de recunoaștere internațională.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share