joi. feb. 20th, 2020

Calendarul zilei 19 septembrie. 1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 

Calendarul zilei 19 septembrie. 335: Flavius ​​Dalmatius este ridicat la rangul de Cezar de către unchiul său, împăratul Constantin I.

 • 1356: Bătălia de la Poitiers: Armata franceză suferă o grea înfrângere din partea celei engleze.
 • 1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.
 • 1863: În cadrul Războiului Civil American, armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei în bătălia de pe Chickamauga.
 • 1870: Armata prusacă începe “Asediul Parisului”. Va dura 135 de zile.
 • 1893: Prin Legea Electorală, promulgată de guvernatorul insulei, femeile din Noua Zeelandă primesc dreptul de vot.
 • 1934: Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh.
 • 1941: Al Doilea Război Mondial: În timpul războiului împotriva Uniunii Sovietice, trupele germane cuceresc capitala ucraineană Kiev.
 • 1944: Finlanda și URSS au semnat la Moscova un armistițiu prin care au pus capăt războiului de continuare.
 • 1946: Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.
 • 1946: Festivalul de Film de la Cannes se reia după o întrerupere de șapte ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 • 1973: Întronarea regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei.

1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

 • 1983: Sfântul Cristofor și Nevis își câștigă independența față de Regatul Unit.
 • 1985: Un cutremur de 8,1 pe scara Richter lovește orașul Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniți și 95.000 au rămas fără locuință.
 • 1995: The Washington Post și The New York Times au publicat pentru prima oară Manifestul teroristului Ted Kaczynski.

Scott Elliot Fahlman (n. 21 martie, 1948, în Medina, Ohio, SUA) este un informatician la Universitatea Carnegie Mellon. Este cunoscut pentru munca sa de pionierat în planificare automată, rețele semantice, rețele neuronale (algoritmul Cascade correlation) și la limbajul Common Lisp (în special la CMU Common Lisp). Fahlman a obținut o diplomă și un master în 1973 de la MIT și doctoratul (Ph.D.) de la MIT în 1977. Supervizorii tezei sale au fost Gerald Sussman și Marvin Minsky. Este membru al Asociației Americane de Inteligență Artificială. Doctoranzi importanți ai lui Fahlman au fost Donald Cohen, David McDonald, David S. Touretzky, Skef Wholey și Justin Boyan. În perioada mai 1996 – iulie 2000, Fahlman a fost directorul Justsystem Pittsburgh Research Center. I se atribuie prima utilizare a unei emotigrame smiley, [1][2][3]. A considerat că folosirea smiley-urilor va ajuta persoanele participante la o conversație online să distingă glumele de textele serioase. A propus utilizarea semnelor 🙂 și 🙁 pentru acest scop. Mesajul originar a fost postat la 19 septembrie 1982. El nu a fost primul utilizator de emotigrame. Un simbol similar a fost folosit într-un articol din Reader’s Digest în mai 1967.

Mesajul a fost:

19-Sep-82 11:44  Scott E Fahlman       :-)
From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>
 
I propose that the following character sequence for joke markers:
    
:-)
    
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use
    
:-(

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments