Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 22 septembrie. Ziua Europeană fără Mașini 

Calendarul zilei 22 septembrie. 1326: Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.

  • 1499: A luat sfârșit Războiul Suab, prin semnarea tratatului de la Basel, tratat care se dădea o foarte largă autonomie confederației de cantoane ce avea să stea la baza Elveției moderne.
  • 1761: George al III-lea și Charlotte de Mecklenburg-Strelitz sunt încoronați ca rege și regină a Regatului Marii Britanii.
  • 1792: Convenția stabilește Republica Franceză.
  • 1862: Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.
  • 1869: La München, a avut loc premiera mondială a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor de Richard Wagner.
  • 1888: Apare primul număr din National Geographic Magazine.
  • 1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.
  • 1904: Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
  • 1914: Primul Război Mondial: submarinul german U9 sub comanda lui Otto Weddigen scufundă trei cruiserate blindate britanice, HMS Aboukir, HMS Hogue și HMS Cressy.
  • 1927: Jack Dempsey, unul dintre boxerii de legendă ai anilor 20, pierde meciul jucat în compania lui Gene Tunney.
  • 1931: La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri, Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul “Meritul cultural pentru artă plastică”.
  • 1955: Intră în tipografie primul volum al romanului “Moromeții”, de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 exemplare.
  • 1958: A avut loc premiera bucureșteană a operei “Oedip”, de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936).
  • 1968: Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat. Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocări de inginerie arheologică din istorie.
  • 1975: La San Francisco, a avut loc a doua încercare de asasinare a președintelui Gerald Ford.
  • 1976: Adeziunea Portugaliei la Consiliul Europei.
  • 1980: Irakul invadează Iranul, începând Războiul din Golf.
  • 1981: Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).
  • Mali : Ziua națională – Proclamarea independenței (1960)
  • Bulgaria: Ziua independenței – în anul 1908, cu sprijinul guvernului lui Alexandar Malinov, cneazul Ferdinand de Saxa Coburg declară, printr-un manifest special, independența Bulgariei și se proclamă țar al bulgarilor (se sărbatorește începând din anul 1998).
  • Ziua Europeană fără Mașini – în fiecare an, în centrul marilor orașe europene, traficul este oprit pentru câteva ore, astfel încât localnicii se pot bucura de orașul lor, mai liniștit și mai puțin poluat; această inițiativă, aparținând Comunității Europene, își propune să atragă atenția asupra necesității de a proteja mediul înconjurător; România este semnatară a acestei declarații din anul 2001.

Inițiativă a Comisiei Europene, sărbătoarea este marcată în tot mai multe orașe ale lumii. Sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Numărul vehiculelor creşte de la o zi la alta şi este greu de estimat cu exactitate câte maşini sunt pe Terra. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că numărul automobilelor depăşeşte 1, 2 miliarde. În 2013 s-au vândut 68, 69 de milioane de autoturisme, iar în 2014 în jur de 71, 15 de milioane. În 2015, statisticienii au estimat 73 de milioane de maşini vândute în lume. Conform cifrelor estimate, în anul 2035 vor exista 2 miliarde de automobile. Doar 2, 5% dintre acestea vor fi electrice şi 8% vor fi hibride. În anul 2050, cifra va ajunge la 2, 5 miliarde, iar populaţia lumii va ajunge la 9, 731 miliarde, ceea ce înseamnă că va exista aproape o maşină la patru oameni. La finalul anului 2014, în România erau peste 6 milioane de vehicule care circulau pe drumurile naţionale.

 Specialiștii consideră că motorul termic va deveni istorie la un moment dat, iar pe străzi vom vedea maşinile electrice, mult mai fiabile şi ecologice – pentru că motoarele electrice vor ajunge să coste mai puţin decât cele termice sau hibride până în 2020. Mai mult, în 10 ani aproape că nu se vor mai produce maşini echipate cu motoare termice, iar exemplarele existente vor fi preţuite de colecţionari, pentru tehnologia ”clasică”. Probabil vor sta în garaje şi la expoziţii, pentru că tendinţa generală în marile oraşe este săfie restricţionat tot mai mult accesul maşinilor. În viitor, producerea curentului necesar maşinilor electrice va costa maii puţin decât combustibilii fosili. Previziunile spun că maşinile vor fi folosite în viitor pentru a acumula energia provenită din sursele regenerabile şi a o folosi ulterior şi la alte aplicaţii decât deplasarea.

wikipedia.org

Distribuie acest articol Oficial Media
Share