Ce pot face românii pentru a reprezenta modelele noii generații. Cum ne putem ajuta pe noi înșine

OFICIAL MEDIA

strunga

Aceștia sunt românii care păstrează țara asta vie, aceștia reprezintă modelul tinerilor ce vin din urmă.

Am păstrat legătura cu domnul Constantin Țăposu încă de la inițierea proiectului de reconstrucție a refugiului. Un refugiu uitat de forurile competente, un loc încărcat de istorie, dar despre care nu se mai putea vorbi la timpul prezent. Drumul Grănicerilor, bătătorit din veacuri de neamul nostru, rămăsese în zona Șaua Strunga, doar amintire în hrisoavele negustorilor din Ardeal și Țara Românească. Despre locurile acelea s-a cântat și s-au făcut filme, dar din păcate, până la inițiativa domnului Țăposu, aproape că partea estică a Bucegilor nu mai exista pe harta memoriei oamenilor.

Am vrut într-una din zile să mediatizăm acțiunea domniei sale și a grupului din care face parte, insă mi-a spus cu modestie: ”Aș vrea să finalizăm ce am început, iar când va fi gata vă voi anunța. VREAU CA OAMENII SĂ GĂSEASCĂ UN LUCRU BINE FĂCUT!” Și așa a fost. Vă las în continuare să urmăriți povestea Refugiului din Șaua Strunga, sacrificii, sudoare și muncă, dar până la urmă, acestea sunt reperele pe care trebuie să le urmeze fiecare om.

refugiul-saua-strunga

Fii tu primul care acționează! 

În iunie 2016, Asociația OM pe MUNTE a început proiectul de renovare a refugiului din Șaua Strunga.  Proiectul s-a desfășurat în mai multe etape. În prima faza o echipă „OM pe MUNTE” s-a deplasat la refugiu pentru a putea întocmi o listă de materiale. Refugiul se afla într-o stare avansată de degradare și necesita reparații urgente. După ce am analizat situația la fața locului, am întocmit o listă cu necesarul de materiale.

În faza a doua am făcut muncă de acasă și anume am redactat și trimis peste 300 de e-mail-uri către tot atâtea firme, am generat conținut care a fost distribuit pe pagina și grupul nostru de Facebook si am întocmit cereri pentru eliberarea autorizațiilor necesare. Am căutat să transmitem necesarul de materiale către societăți în funcție de tipul activității; spre exemplu pentru acoperiș am contactat firme care se ocupă cu fabricarea, distribuția și montajul de sisteme de acoperișuri.
Nu am neglijat nici aspectul financiar al proiectului și, ca alternativă la donațiile de materiale, am pus la dispoziția persoanelor interesate un număr de cont.
Din cele peste 300 de e-mail-uri transmise am primit răspuns la patru. 
Astfel, niște oameni cu suflet mare au crezut în proiectul nostru și ne-au oferit: Citeste aici!

La două luni de la începerea proiectului, intram deja in faza a treia, și anume transportul materialelor de la Padina la Șaua Strunga. După câteva nopți nedormite, în  18 august la ora 7:00, camionul ajungea la Padina și urma să fie descărcat cu ajutorul  șoferului și a doi salvamontiști voluntari.
În acea zi m-am întâlnit cu conducerea Parcului Natural Bucegi pentru că aveam o promisiune din partea dumnealor că ne ajută cu transportul materialelor. Nu a fost să fie așa, au cam mimat posibilul sprijin și au plecat. Așa m-am văzut blocat cu 4 tone de materiale la Padina.

[…]stana-strunga

După amiază a plouat! Am învelit materialele și am continuat să caut un mijloc de transport.  Am apelat până și la MApN de unde am primit un răspuns prompt:”Armata oferă servicii doar contra cost”.
Sâmbătă dimineața, înainte să apară voluntarii, dau o fugă la Mănăstirea Peștera Ialomiței pentru a cere sprijinul Părintelui Stareț.  Mi-a promis că în două ore o să vină un tractor cu remorcă. Nu a ajuns nici în ziua de azi și au invocat lipsa cauciucurilor sau că nu au șofer. Îi cred pe cuvânt fiindcă sunt oamenii lui Dumnezeu și nu mint.

Au fost plătite 6 transporturi cu căruța de la Cabana Padina până la stână. De la stână toate materialele au fost transportate cu spatele de către voluntari. Două săptămâni ne-au trebuit pentru transport și zeci de voluntari au răspuns la apelul nostru, week-end de week-end.

Duminică, 11 septembrie 2016, cu forte proaspete din partea Salvamont Dâmbovița, de dimineața de la 8:00 pana la 21:00, tot sistemul de acoperiș RUUKKI a fost montat cu succes și de aici refugiu avea sa câștige un nou destin și o viata mai lungă.

Articolul integral, povestea și galeria foto, în OM PE MUNTE

refugiul

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

România, o ţară a hoţilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru România, o ţară a hoţilor

21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru 21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru 9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

METEO: COD GALBEN in intervalul 19-21 ianuarie. Care sunt judetele afectate

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru METEO: COD GALBEN in intervalul 19-21 ianuarie. Care sunt judetele afectate

Pentru a doua zi s-a ieşit în stradă

ianuarie 19, 2017, Comentariile sunt închise pentru Pentru a doua zi s-a ieşit în stradă

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache