Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sare-n ochi! (toți nepricepuții se pricep să protejeze mediul)

În timp ce hipsterii „salvatori” mută autostrăzi, blochează investiții în energie verde sau opresc exploatările resurselor, finanțați cu fonduri dubioase din exterior, dar încurajați de statul român prin pasivitate, angajații instituțiilor publice cu atribuții în ceea ce privește protecția mediului sunt nevoiți să-și ceară drepturile în stradă. Specialiști în protecția mediului, unii dintre ei cu experiență de zeci de ani în domeniu, muncesc pe salarii de mizerie, umiliți de un stat care, după ce că nu-i plătește, nici nu îi apără în relația cu „hipsterii salvatori”, reputația profesională a acestora fiind călcată în picioare de orice activist, indiferent de pregătirea sau experiența acestuia. Protestul angajaților din sistemul de protecție a mediului al României este o dovadă în plus a slăbiciunii unui stat clădit pe minciună, interese private și demagogie. Multă demagogie.

Din punctul de vedere al ONG-urilor ecologiste, instituțiile de mediu sunt corupte și fac jocurile investitorilor care vor să exploateze resurse, să producă energie verde, să construiască autostrăzi, în general să investească. Toate actele emise, conform legii, de aceste instituții, sunt atacate sau contestate vehement. În realitate, Agențiile de Protecție a Mediului (APM) ar trebui să fie instituțiile statului care protejează mediul, emițând, în baza unor legi, autorizații pentru orice activitate economică supusă autorizării. O activitate desfășurată conform autorizărilor nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra mediului. Garda de Mediu este, la rândul ei, instituția care trebuie să verifice dacă activitățile economice se desfășoară în limitele prevăzute de autorizațiile emise de APM.

Practic, statul român are două instituții cu care se protejează de eventuale activități nocive pentru mediu. Așa cum are parchetele și poliția cu care se protejează de activitățile de natură penală sau contravențională, așa cum sistemul de sănătate publică emite autorizații în ceea ce privește igiena alimentară și prevenirea îmbolnăvirilor sau ISU pentru prevenirea incendiilor, Agențiile de Mediu emit acte care să prevină poluările sau distrugerea unor ecosisteme. Dar statul român, asaltat de activiștii finanțați de diverse organizații, își bate efectiv joc de propriul sistem de protecție a mediului, plătindu-și specialiștii cu salarii de mizerie și decredibilizând aceste instituții în dauna mișcărilor ecologiste, de cele mai multe ori exagerate, neargumentate științific și cu intenții dușmănoase față de România. Din acest motiv, populația crede mai degrabă în diverse organizații formate din diletanți, apărători ai unui mediu pe care nu-l cunosc și despre care habar nu au cum funcționează decât în instituțiile statului cu competențe în domeniu. Ce fel de stat este acela care-și subminează propriile instituții? Ce fel de stat este acela care nu are grijă de proprii angajați, lăsându-i pradă intereselor de grup străine țării?

Evident că un funcționar cu un salariu de mizerie va fi mult mai tentat să primească atenții și să închidă ochii la anumite nereguli, sau să dea o anume interpretare legii, decât un angajat bine plătit, care poate să ducă o viață decentă fără a fi nevoit să facă compromisuri cu propria profesie. Întărirea statului înseamnă și protejarea funcționarilor în fața tentațiilor ivite în practicarea meseriei.

Dacă statul român este interesat de protecția mediului atât de mult pe cum declară reprezentanții lui, primul pas pe care trebuie să-l facă este să formeze din angajații APM și ai Gărzii de Mediu un corp de elită, format din profesioniști bine plătiți și motivați să-și facă treaba cu maximă răspundere. Nu ar mai fi nevoie de ONG-uri finanțate din afara României, pentru că România și-ar crea propriul sistem de apărare împotriva abuzurilor față de natură. Atâta timp cât statul român își bate joc de profesioniștii de mediu, încurajând în schimb activiștii de mediu, interesele publice nu vor coincide cu cele ale grupurilor care finanțează ONG-uri mult mai darnice decât guvernul cu proprii angajați.

sursa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share