Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Balena albastră” – Adevărul despre jocul morții

”Peste 130 de adolescenţi s-au sinucis în perioada noiembrie 2015 – mai 2016 în Rusia din cauza unui joc al morţii, numit „Balena Albastră“.

Creatorul acestui joc este Filipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani cunoscut în mediul virtual cu pseudonimul „Filipp Lis“ („Filipp Vulpe“). Totul a început în decembrie 2013, când tânărul mutat de curând în apropiere de Moscova a creat pe reţeaua socială vKontakte, un fel de Facebook rusesc, primul grup al morţii, numit „F57“. Curioşi sau vulnerabili din cauza unor probleme personale, sute de adolescenţi au dat curs invitaţiei necunoscutului „Filipp Lis“ şi au intrat în jocul său virtual. Unii dintre ei au insistat să meargă până la capăt şi au murit cu voia lor, deoarece „Balena Albastră“ este un joc diabolic pe care îl câştigi doar dacă te sinucizi”, scrie adevărul.ro.

1. Despre acest joc s-a aflat la sfârșitul lui noiembrie 2015, când minora Renata Kambolina s-a culcat în fața unui tren în viteză. Atunci administratorii grupului „F57” de pe rețeaua de socializare VKontakte au anunțat că decedata, supranumită Rinna, este „balena nr. 1”. Peste o săptămână, pe profilurile „F57”, „F58”, „F75”, „More Kitov”, „Tihii Dom” și altele de pe aceeași rețea de socializare a fost pus timer-ul până la data de 8 decembrie, când se anunța că vor avea loc sinucideri colective ale minorilor. Nu se știe cât de repede jocul a căpătat popularitate și dacă într-adevăr așa a fost, deoarece „jucătorii” se înscriau cu nume false. Or, mulți dintre aceștia, dacă nu chiar marea majoritate, puteau fi creați de către administratorii jocului. De bine de rău, oricât de infernală ar fi, să zicem, viața în Rusia, crede cineva că sute de tineri au fost gata din senin să moară de dragul unui băiețel de 21 de ani? Psihologia omului ne demonstrează că sinucigașul moare atunci când decide să moară! Și nu pierde pentru aceasta două luni, vizionând filme horror, tăindu-și mâinile și picioarele și ascultând cântece de jale…

2. Pe 8 decembrie 2015 niciun „jucător” nu s-a sinucis și administratorii „grupurilor morții” au anunțat că a fost o glumă. Deși pe de o parte propagau sinuciderea ca pe o salvare, pe de altă parte ei au anunțat în acea zi că oamenii pot găsi ieșire din orice situație extremă. De ce însă poliția nu i-a reținut până la acea dată? Sau nu i-a putut identifica?

3. Puțin probabil că nu i-au dat de urmă, fiindcă la începutul lui 2016 jurnaliștii ruși l-au găsit pe Filip Budeikin. Incredibil, dar adevărat, acesta s-a dovedit a fi foarte receptiv la apelurile presei și a acordat mai multe interviuri consecutiv. Să fie și așa, dar dacă serviciile secrete ale unei puteri mondiale, cum este Rusia, n-au fost în stare să-l găsească pe acest băiat, care la acel moment avea cel puțin o victimă, iar jurnaliștii l-au scos la iveală cât ai zice pește, de ce nu au fost încătușat imediat?

Citește aici cele 10 puncte ale istoriei jocului morții, un articol de Pavel Păduraru!
Drumul spre moarte începe cu un anunţ de aderare la un grup al morţii („Vreau să joc «Balena Albastră», mă poţi ajuta?“), continuă cu o instruire din partea unui ghid şi îndeplinirea a 50 de sarcini una mai sinistră decât alta. Indicaţiile alternează de la jocuri simple, cum ar fi desenarea unei balene albastre, până la perversiuni şi acţiuni automutilante. Realizarea fiecărei sarcini trebuie demonstrată prin fotografii sugestive. Jucătorul este acceptat în rândul „balenelor albastre“ doar după ce arată că şi-a încrestat pe un picior cuvântul „da“. El află data şi ora morţii în cea de-a 26-a zi de joc. Începând din a 30-a zi de joc şi până în a 49-a, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică depresivă, să vorbească cu alte „balene“, să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor. El trebuie să se sinucidă în ziua a 50-a de joc pentru a ieşi câştigător. Jocul a făcut victime în Rusia şi în foste republici sovietice, inclusiv în Republica Moldova, iar psihologii afirmă că ar fi devenit un fenomen la scară largă dacă s-ar fi desfăşurat în engleză. Creatorul său, Filipp Budeikin, a recunoscut foarte senin că impinge tinerii spre sinucidere. Cu două zile înainte de a fi arestat, el a povestit pentru site-ul st-petersburg.ru cum a conceput jocul şi ce l-a motivat să facă acest lucru. El spune că a început în decembrie 2013 cu grupul morţii „F57“, care a fost închis în 2014 de administratorii reţelei vKontakte. Ulterior, a creat alte şapte grupuri, cu alte faze şi alte niveluri. „Am gândit acest joc pentru a curăţa lumea de cei care fac rău societăţii“, susţine el. Filipp Budeikin a fost reţinut pe 15 noiembrie anul trecut şi plasat în arest preventiv în centrul de detenţie „Krestî“. Este acuzat de incitare la sinucidere şi urmează să afle în luna mai dacă va mai sta după gratii. Citeste mai mult pe adevarul.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share