Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Prin cultură putem să ne cunoaștem mai bine ca națiuni, să ne înțelegem și să apărăm Pacea!”

Europarlamentarul Maria Grapini membru al grupului S&D a organizat marți 7 februarie la Parlamentul European, Conferința ” Cultura, o punte între națiuni”

În prima parte a evenimentului, au vorbit eurodeputatul Maria Grapini (gazda evenimentului), președintele Grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Perez (prezentare video), vicepreședintele grupului S&D, Pedro Silva Pereira, Lauriane Bertrand (membru-cabinetul comisarului pentru Inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel), secretarul de stat din Ministerul Culturii din România, András István Demeter, vicepreședintele comisiei CULT din PE, Victor Negrescu, Iulia Matei – Ambasador al Reprezentanței Permanente a României la UE, Marcel Ștefan Sima – ministru-consilier-Ambasada României în Regatul Belgiei și Hannes Heide, europarlamentar Comisia CULT. La conferința organizată de Maria Grapini pe tema culturii, au fost prezenți mai mulți europarlamentari români: Daniel Buda, Vlad-Marius Botoș și Iuliu Winkler.

”Am acceptat cu bucurie invitația colegei mele Maria Grapini de a participa la conferința „Cultura, o punte între națiuni”, ocazie cu care a fost prezentată cartea Calendar Timișorean – File din istoria orașului, a jurnalistului Zoltán Kovács. Felicitări pentru inițiativă! Mult succes” a transmis europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.

”Cultura – și mai ales ideea capitalelor culturale ale Europei – reunește (din nou) oameni, orașe și țări și contribuie astfel ca un catalizator la dezvoltare și, astfel, la o consolidare durabilă a Europei„ a spus europarlamentarul Hannes Heide.

În panelul II, a avut loc lansarea cărții „ Calendar Timișorean – File din Istoria Orașului”, scrisă de jurnalistul timișorean Zoltan Kovacs.

Gândită ca un calendar, cartea prezintă evenimente care au avut loc în fiecare zi a anului, de-a lungul istoriei. Cuprinde date și fapte, personalități marcante, evenimente cheie, administrații, arhitectură și tradiții. Prezentarea și analiza cărții au fost făcute de reputatul istoric prof. univ. Adrian Mihai Cioroianu – manager al Bibliotecii Naţionale a României, fost ministru al Afacerilor Externe al României și ambasador al României la UNESCO.

Conferința ,,Cultura, o punte între națiuni’’ s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, prezentând concluziile evenimentului.

”Întotdeauna am crezut că, prin cultură, putem să ne cunoaștem mai bine ca națiuni, să ne înțelegem și să apărăm Pacea. Când am decis să organizez acest eveniment m-am gîndit la contextual geopolitic actual, în care este bine să punem mai mult accent pe cultură și respect între popoare și în același timp, la orașul în care trăiesc  Timișoara, care este Capitală Culturală europeană în  2023!. Prezența la eveniment a reprezentanților Ministerului Culturii din România, a celor două Ambasade ale României la Bruxelles, a reprezentanței comisarului pentru cultură și a vicepreședintelui P.E, a comisiei de Cultură din P.E, a românilor care trăiesc în Belgia, artiști, oameni de cultură și a istoricului Adrian Cioroianu, mă face să cred că a fost o acțiune de succes, acre m-a făcut să fiu, încă o dată mândră, că sunt româncă. Lansarea cărții ” Calendar Timișoarean- File din Istoria Orașului” a jurnalistului Zoltan Kovacs, care cuprinde 365 de file din istoria Timișoarei, s-a bucurat de apreciere și de success” a conchis la finalul conferinței, europarlamentarul Maria Grapini.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share