Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

1 august 1943- TIDAL WAVE -WWII

Operațiunea rămasă în istorie ca „Tidal Wave” sau „Valul ucigaș” a pus Ploieștiul pe harta mondială. Tidal Wave a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, și una dintre cele mai costisitoare misiuni din istoria aviației SUA.
Încă angrenați alături de germani în Al Doilea Război Mondial, ploieștenii au devenit, la 1 august 1943, ținta unui bombardament aerian al Statelor Unite, care viza rafinăriile din jurul Ploieștiului, controlate de nemți. Pentru început, în vara anului 1943, Înaltul Comandament al Statelor Unite ale Americii a desemnat „44 Bombardament Group”, pentru a organiza și îndeplini distrugerea rafinăriilor din Ploiești. Acestea au fost filmate, în prealabil, de avioane de spionaj, iar obiectivele care urmau să fie distruse au fost marcate. La 1 august 1943, USAAF a organizat Operațiunea Tidalwave – un raid îndrăzneț, surprinzător, de un B-24 la nivel scăzut împotriva sursei critice de combustibil a Axei, câmpurile petroliere din Ploești, România. În timpul zborului fără escortă de 1.000 de mile din Libia, norii au rupt formația în două grupuri și o viraj greșit a provocat și mai multă confuzie. B-24-urile au sosit peste zona țintă puternic apărată dezorganizate și fără elementul de surpriză planificat., din 178 de bombardiere și 1.726 de oameni aflați în misiune, 54 de avioane și aproape 500 de oameni nu s-au întors (310 uciși și 186 capturați). Cinci aviatori au primit Medalia de Onoare pentru eroismul lor în timpul raidului – Lt Col Addison Baker (postum), Maj John Jerstad (postum), Lt Lloyd Hughes (postum), Col Leon Johnson și Col John „Killer” Kane.
Deși raidul a deteriorat în mod semnificativ instalațiile, inamicul a restabilit rapid producția. Ploeștiul nu a fost atacat din nou decât în aprilie 1944.
Apărarea aeriană a Ploieștiului a fost asigurată nu doar de la sol, zeci de aviatori români luptând în acea zi istorică împotriva bombardierelor americane.
La muzeul național al aviației SUA se regăsesc documente, filme despre operațiunea Tidal Wave.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share