Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia

Banca Națională a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale ale României și Casa memorială Costin Petrescu, organizează, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, expoziția temporară 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia. În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte de factură diversă (uniforme, decorații, documente, fotografii etc.) care au aparținut suveranilor sau în directă legătură cu evenimentul, prin intermediul cărora s-a încercat recrearea atmosferei de acum un secol, de la Alba Iulia.

Piesa centrală a expoziției este Coroana de oțel a Regilor României, expusă alături de proiecțiile holografice ale coroanei Reginei Maria și sceptrului Regelui Ferdinand, fiind astfel integrate în discursul expozițional mijloace moderne de comunicare a informației.

Totodată, în cadrul expoziției vizitatorii pot admira și monedele care fac parte din emisiunea jubiliară dedicată încoronării realizate în anul 1927, precum și o parte din monedele comemorative din aur emise de Banca Națională a României începând cu anul 2008, pe care este reprodusă efigia Regelui Ferdinand I. Expoziţia este deschisă până la sfârșitul lunii martie 2023 şi poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei  programări stabilite de comun acord cu organizatorii.

În catedrală, slujba încoronării și Te Deum-ul care a urmat au fost oficiate de patru mitropoliți ortodocși. Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost așezați pe tronurile împărătești, apoi președintele Senatului i-a oferit Regelui Coroana de Oțel, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna în timpul Războiului de Independență. Coroana de Oțel fusese realizată pentru Regele Carol I în 1881. Regele Ferdinand I și-a pus singur coroana pe cap, apoi Regina Maria a îngenuncheat în fața lui. Regele i-a așezat pe cap o coroană care fusese confecționată din 1,8 kilograme de aur, donat de un proprietar de mină din Munții Apuseni. Apoi, cei doi suverani au ieșit din catedrală sub faldurile unui baldachin. Au fost aclamați de 30.000 de spectatori și de 15.000 de soldați. A urmat o paradă militară în timpul căreia Ferdinand I și Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanți onorifici erau. Serbările au continuat cu dineuri oficiale oferite în Sala Unirii și în clădirea teatrului.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share