23/09/2021

La DAC FEST reconstituim bătalia de la ADAMCLISI

Trupe de reconstituire istorică, atât din ţară, cât şi din străinătate vin în județul Hunedoara între 3 și 5 septembrie. Platoul de la Măgura Uroiului găzduiește ediția cu numărul 11 a Festivalului DacFest – „Sub Semnul Lupului”.
Consiliul Judeţean Hunedoara, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judetului Hunedoara şi Oraşul Simeria, în parteneriat cu Asociaţia « Terra Dacica Aeterna » anunță pentru ediția din acest an manifestări atractive, paradă a costumelor antice, ritualuri dacice şi romane, lupte de gladiatori, ateliere antice. Momentul culminant va fi, cu siguranță, reconstituirea bătăliei de la Adamclisi( Moesia) dintre daci şi romani.
Adamclisi a fost scena de desfăşurare a încrâncenatei bătălii dintre geto-daci şi aliaţii lor conduşi de Decebal şi legiunile romane în frunte chiar cu Împăratul Traian. În urma înfrângerii din această bătălie, dar şi drept consecinţă a victoriei romane în cele două războaie daco-romane (101-102 d. Hr. şi 105-106 d. Hr.), teritoriul dac este transformat în provincie romana – Dacia Felix, pământ generos renumit pentru cerealele şi viile nobile. La Adamclisi a fost o încleştare impresionantă de forţe: 15.000 de daci, sarmaţi şi iazigi au luptat împotriva unui număr necunoscut de militari romani.
Bătălia de la Adamclisi a reprezentat ultima încercare a lui Decebal de a evita atacarea Munţilor Orăştiei şi a Salbei de cetăţi de lângă Sarmizegetusa Regia.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share