Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

11 februarie- Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112

 

În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112.

112 reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul înconjurător, informează IPJ Dâmbovița.

Numărul de urgenţă 112 a fost creat în 1991, devenind operaţional din luna aprilie 2005.

Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă în orice ţară a Uniunii Europene.

Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul acestuia, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie, şi anume: ambulanţă, poliţie, jandarmerie, pompieri.

Dispeceratele de poliţie au capacitatea de a recepţiona toate apelurile primite, 24 ore pe zi, de a transmite în regim de urgenţă orice informaţie necesară activităţii de poliţie şi de a coordona toate activităţile din raza de competenţă a unităţii respective. Dacă evenimentul sesizat este de competenţa şi a altor servicii de intervenţie, ambulanţă sau pompieri, prin sistemul 112, apelul se preia concomitent şi de către acestea, în sistem de tip conferinţă, fără a fi nevoie de alte apeluri suplimentare.

Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false şi/sau injurioase.

Persoana care apelează 112 trebuie să aiba în vedere următoarele reguli:

  • să nu intre în panică;
  • să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului;
  • să declare cât mai concis cele întâmplate;
  • să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele;
  • să respecte indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie;
  • să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul îi solicită acest lucru.

În conformitate cu prevederile O.U.G 34/2008, „apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112” sau „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 lei.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share