Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane

 S-a solicitat în regim de urgență producerea  pastilelor de iod

Guvernul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea “în regim de urgenţă” a pastilelor de iod, a afirmat, duminică, premierul Nicolae Ciucă.

“În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât,  în regim de urgenţă,  să poată să producă astfel de pastile”, a spus şeful Executivului. El a adăugat că, în acest caz, este vorba de “substanţa activă de care avem nevoie şi care trebuie adusă în ţară”. ”Imediat se poate trece la producţie”, a menţionat el. “Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a arătat Nicolae Ciucă. Vineri, autorităţile locale ucrainene au anunţat că Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Ucraina a precizat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. “Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că,  operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, Ucraina, monitorizarea permanentă derulată până la acest moment de către Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), coodonată de Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a semnalat creșteri ale radioactivității mediului. Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie. LNRR-ANPM a identificat și analizat diverse scenarii de monitorizare a radioactivității mediului, coroborate cu posibila evoluție a situației actuale pe plan geopolitic. Aceste scenarii au directă aplicabilitate în modul de răspuns al RNSRM în situații de urgență, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

”Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

”Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am discutat cu Antibiotice Iași și Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, astfel încât lucrurile să fie în cel mai scurt timp sub control. Un necesar făcut de către INSP și Comisia de Endocrinologie ne arată că avem un necesar de 30 de milioane de comprimate. Nu știu încă cum vor fi distribuite, dar important este să ajungă cât mai repede în stoc și apoi,  să fie distribuite la primării. Repet, iodura de potasiu nu este un panaceu universal,  ci o substanță care acționează țintit la glanda tiroidă, nu trebuie luat preventiv și nici să facem din asta un subiect repetitiv.”, a transmis astăzi  Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Acest iod are ca scop să umple glanda tiroidă cu iodul normal din iodură de potasiu astfel încât în caz de accident nuclear acei ioni de iod radioactivi să nu se acumuleze în glandă, iar în timp asta să ducă la cancer tiroidian. El nu se ia preventiv, se ia la 2 până la 6 ore maxim de la incident, doza este stabilită, este doză unică. Pentru copii este o doză mai mica, copiii mai mari până la adulţi în vârstă de 40 de ani este tot o doză unică de 130 de miligrame de iodură de potasiu. Momentan nu mai este nimic în farmacii decât stocuri rămase, este restricţionat acum pentru comercializare. Aşa a fost anunţul oficial. Acest anunţ a venit la ultima încercare de comandă la furnizori.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share