Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Peste 60.000 de refugiați au intrat în țară, prin punctul de frontieră Sculeni

”În ultima lună, totul s-a schimbat pentru Ucraina. Cu doar două săptămâni înainte de război, mi-am petrecut săptămâna în estul Ucrainei,  împreună cu directorul de țară al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), inaugurând și vizitând centrele comunitare din Avdiika și Popasna pentru copii cu dizabilități și persoane în vârstă. Aceste centre riscă acum să devină dărâmături, la fel ca multe alte locuințe private și structuri sociale pe care partenerii umanitari și de dezvoltare au ajutat să le înființeze și să le repare în ultimii opt ani, colaborând cu autoritățile locale și cu comunitățile din estul Ucrainei”a ținut să spună, într-o conferință de presă, la Palais des Nations din Geneva, Karolina Lindholm Billing, reprezentanta UNHCR în Ucraina.

Peste noapte, vieți au fost distruse și familii destrămate. Într-o lună, peste 10 milioane de oameni au fost forțați să fugă pentru a-și salva viața, părăsindu-și casele și bunurile. Peste 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei și 3,7 milioane de persoane au fost forțate să părăsească țara. Aceste cifre sunt în creștere în fiecare zi. Se estimează că aproximativ 13 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate sau nu pot pleca din cauza riscurilor sporite de securitate, a distrugerii podurilor și a drumurilor, precum și a lipsei de resurse sau de informații cu privire la locul unde pot găsi siguranță și cazare. Alte peste trei milioane de ucrainieri, în special femei și copiii s-au refugiat în țările vecine, precum Polonia, România, Ungaria și alte țări.

”I-am explicat reprezentantului UNHCR tot ceea ce am făcut noi până acum, de la punctele de informare din vamă și până la locurile de cazare și modul în care gestionăm transportul refugiaților. Vom colabora îndeaproape pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina”, a precizat prefectul județului Iași Bogdan Cojocaru la întâlnirea cu înalții oaspeți ai agenției de refugiați.  De la începutul războiului, în jur de 60.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România prin județul Iași. Iar zilele trecute, Majestatea Sa Margareta a făcut o vizită la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni. Aceasta a fost însoțită la Iași de Pablo Zapata, reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați, Ioan-Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române, Mugurel Mărgărit, directorul executiv al Fundației Regale Margareta a României, precum și de reprezentanți ai Casei Majestății Sale. Ca și la celelalte vizite din vămile țării, Majestatea Sa a mulțumit tuturor pentru devotamentul cu care își servesc semenii, arătând că aportul lor la întrajutorarea refugiaților,  reprezintă un exemplu pentru societatea românească și pentru Uniunea Europeană.

În prezent, milioane de persoane din Ucraina trăiesc într-o frică constantă. Bombardamentele nediscriminatorii și bombardamentele intense îi forțează pe oameni să se adăpostească în buncăre ore întregi, zi și noapte.

Efectele acestui război sunt devastatoare și de anvergură.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Iași pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care vin din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
În data de 28.03.2022 între orele 00.00 – 23.59, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în țară în total 917 autoturisme, 2.600 persoane, din care 415 cetățeni ucraineni, iar pe la Punctul de Trecere a Frontierei Iași – Feroviar au intrat în total 119 de persoane, din care 27 cetățeni ucraineni, în 3 trenuri.
Astăzi, 29.03.2022, la ora 10.00, din totalul de 2.564 locuri disponibile pentru refugiații din Ucraina la nivelul județului Iași, erau ocupate 559, iar 2.005 locuri erau libere. Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Alte spații vor fi puse la dispoziție în funcție de numărul de refugiați care solicită cazare în județul Iași. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu pe parcursul zilei.
La nivelul județului Iași există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.
Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Iași precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați. Datele de contact ale CJCCI: +40748199120, +40232708503, refugiati-iasi@isujis.ro

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share