Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un pas înainte, pentru declararea municipiului Vulcan ca stațiune de interes local

Muntele, așa cum  îl știm  este frumos, este impunător,  prin el însuși. Peisajele atît de variate, atât de armonioase sunt principala bucurie pe care ne-o oferă cu dărnicie Muntele.
Dar,  de multe ori, celor ce-l iubesc, el le oferă și adevărăte spectacole armonizate cu anotimpul, cu ora, ajutându-se pentru aceasta cu covoare de flori, împletituri de pâraie, apusuri de soare, raze de lună, broboane de rouă, arcușuri de vânt, strune de cetini, cuverturi de omăt, animale unice,pe care le poți vedea doar o dată în viață,  marea de nori, și  bineînțeles întâlnirea cu CREATORUL. 
Iubitorii muntelui și ai naturii din Valea Jiului au participat ieri la marcarea primei poteci turistice de pe raza municipiului Vulcan, DRUMUL LUPILOR.
Un turism civilizat se realizează în condiții civilizate , iar marcarea traseului este primul pas. La ideea inițiatorilor a subscris Primăria și Consiliul local din Vulcan, care a sprijinit proiectul prin adoptarea unei hotărâri, un prim pas, pentru susținerea demersurilor, ca Vulcanul să devină în viitor,  stațiune de interes local.
”Drumul Lupilor”, primul este primul traseu marcat,  dintr-o primă serie de cinci care vor fi finalizate în această primăvară,  în municipiul Vulcan.
Cu participarea mai multor iubitori ai turismului montan din orașele Depresiunii Petroșani – Valea Jiurilor s-a marcat o superbă vale, un loc în care la orele nopți Gebeleizis (zeul ploi, al tunetelor și fulgerelor) a scuturat norii, iar Bendis – zeița mamă a pădurilor s-a bucurat lăsând mugurii arborilor să plesnească în acel verde crud de primăvară.
 Ideea marcării celor mai importante trasee din Valea Jiului îi revine regretatului Constantin Răcaru, iar misiunea o duce acum mai departe Emil Savu, un adevărat ambasador al turismului vălean, care, organizează adevărate expediții în munții noștri, cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu.
Am participat la astfel de ieșiri în natură și încercăm prin ceea ce facem,  să promovăm la nivel național și nu numai, frumusețile și locurile minunate ale Văii Jiului, cu peisaje și locuri mitice, unde poți auzi glasul străbunilor, ori unde, te poți contopi mental, cu vibrația pământului și cu entitățile împietrite, dar, care stau de strajă văilor și locurilor, încă necunoscute și pentru noi, care bătem cu pasul, potecile munților. Dar,cu marea dorință de  descoperi noi secrete!
Lui Emil i s-a alăturat Ovidiu Drăgoi, un alt montaniard și voluntar vulcănean care a subliniat faptul că a găsit sprijin în administrația locală, care a asigurat cheltuielile materiale pentru  marcarea și realizarea traseelor montane. Apoi, Sorin de la Uricani, care a obținut deja pentru Uricani statutul de stațiune de interes național, care i-a ajutat cu experiența sa, pe care a căpătat-o de-a lungul anilor și care, a realizat și el marcarea unor trasee spectaculoase în Munții Retezat, în zona de care este răspunzător. Lor li s-au alăturat și alți iubitori ai muntelui, gașca devenind o MARE FAMILIE!
Iată și constatările LUI SORIN:  Cu ce ne-a uimit noua potecă turistică tematică ”Drumul Lupilor”:
– o vale cu o multitudine de cascade, mai mici și mai mari.
– mai mulți sfincși și urieși (marfă de contrabandă, nerecomandată hoților de imagini).
– un traseu lejer ce poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta (cicloturism).
– o comunitate de iubitori ai drumeției implicați în dezvoltarea turismului montan pedestru.
– o potecă recomandată silvoterapiei.
– în încheiere un gulaș (așa cum trebuie) la Cabana 3 brazi.
De ce încă o potecă turistică tematică?
– Pentru că împreună, noi, iubitorii drumețiilor, ne dorim crearea și dezvoltarea traseelor și potecilor turistice în toată Valea Jiurilor.
– Pentru că vrem să ne lăudăm cu potențialul turistic.
– Pentru că împreună putem dezvolta și mai mult turismul în Valea Jiurilor – Ținutul Momârlanilor.
– Pentru că alții se laudă, dar noi existăm.
Mulțumim de participare tuturor celor implicați activ în activitățile noastre de dezvoltare și promovare a turismului din Depresiunea Petroșani – Valea Jiurilor – Ținutul Momârlanilor.
Important este ca pe viitor, cei care vor tranzita aceste trasee, să respecte muntele și ceea ce el ne oferă, pentru că, din păcate, există încă mulți indivizi certați cu normele bunului simț, care lasă în urmă numai distrugeri.
”Acțiunea a fost o reușită totală pentru municipiul Vulcan…cum zicea cineva , am intrat în istorie.Din partea primăriei a fost domnul primar și doi consilieri. Domnul primar ne-a ținut o scurtă cuvântare în care ne- a felicitat pentru inițiativă, ne-a încurajat să continuăm și a specificat că e alături de noi în continuare. Am avut alături de noi la acest eveniment și un echipaj de la Salvamont,plus…iubitorii de munte și drumetii din Valea Jiului,  care au dorit să fie alături de noi.Totul a fost ok, vremea a ținut cu noi, iar sfârșitul acțiunii l-am încheiat într-un cadru frumos la Cabana 3 brazi la un gulaș. Despre impactul în rândul  cetățenilor?….doar felicitări… deocamdată …desigur vor apărea și criticile că…așa e normal la noi” a concluzionat și Emil Savu.
Din fericire, avem atâtea locuri în Carpați, de unde putem admira fascinantele spectacole de pe scena montană, unde ne putem încarca bateriile sufletului, unde să ne aprovizionăm cu acele “vitamine” ce ne lipsesc tot mai mult între betoanele cotidiene, acea liniște și pace, acea armonie, acel frumos, pentru care am fost de fapt, creați.
Vă doresc dragi prieteni camarazi întru pasiune pentru munte, ca sa ajungeți cât mai des în astfel de locuri binecuvântate, cu marea de nori la picioare și cu marea  de culmi și vârfuri de jur- împrejur.
Pentru că,  ROMÂNIA A FOST BINECUVÂNTATĂ DE DUMNEZEU CU ASTFEL DE LOCURI, UNICE  ÎN LUME!
Distribuie acest articol Oficial Media
Share