12 autospecialele pirotehnice și 6 autoplatforme pentru salvarea de la înălțime intră în dotarea pompierilor

Astăzi, la PAVILIONUL ROMEXPO  a avut loc prezentarea autospecialelor  care au intrat în dotarea IGSU.  La eveniment au participat ministrul de Interne, Lucian Bode, șeful DSU dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU gen. loc. Dan Paul Iamandi. 
Aceste echipamente sunt vitale pentru îndeplinirea misiunilor de salvare și de protecție civilă și reprezintă un câștig important pentru cetățeni și pentru sistemul de intervenții în situații de urgență.
Dotarea IGSU cu primele 12 autospeciale pirotehnice din totalul celor 19 achiziționate reprezintă o premieră. Acestea sunt destinate unor tipuri de intervenții extrem de nișate și din această perspectivă constituie un instrument util și eficient în acțiunile de salvare ale pompierilor.
”Voi fi întotdeauna un susținător al demersurilor menite să eficientizeze activitatea de protecție civilă, pentru ca România să fie în continuare un furnizor în acest domeniu atât pentru cetățenii săi, cât și pentru partenerii internaționali. Încurajez cu fiecare ocazie astfel de investiții care aduc salvatorii mai aproape de oameni și sporesc gradul de protecție al comunităților! Felicit întreaga echipă de proiect, managementul IGSU, conducerea DSU și pe toți cei au contribuit la materializarea celor  două proiecte de investiții. Pentru structurile MAI furnizarea de servicii de calitate către cetățeni este și va rămâne prioritatea zero!” a transmis ministrul de Interne, Lucian Bode.
 În dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intrat primele 𝟏𝟐 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐢𝐫𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 din totalul celor 19 achiziționate, valoarea unui astfel de mijloc tehnic fiind de aproximativ 270.000 de Euro. Astfel, la finalul procesului de achiziție, 18 inspectorate pentru situații de urgență județene (AB, BC, BH, BN, BT, BV, BZ, CJ, DJ, GL, IS, MS, NT, SB, SV, TM, VL, VN) și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență vor beneficia de aceste mijloace tehnice performante, pentru gestionarea în cele mai bune și sigure condiții a situațiilor de urgență care pot apărea.
Cele două tipuri de autospeciale au fost achiziționate  printr-un program POIM 2014-2020. 
În anul 2021  echipele pirotehnice din cadrul inspectoratelor județene au executat  un număr de 1390 de misiuni pirotehnice  dinte care 1303 misiuni de asanare a terenurilor de muniția rămasă neexplodatp din care au rezutat peste 20.000 de muniții și elemente de muniții,  majoritatea fiind încă active și prezentând un risc deosebit la explozie, la manipulare și transport, 87 de misiuni de distrugere a munițiilor rezultate in asanări.
Reînoirea parcului auto rîmâne în continuare  o prioritate având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică d eintervenție  cu o durată de exploatare depășită, iar serviciile oferite celor aflați în dificutate trebuie să se mențină la standarde înalte.  șase platforme pentru slavarea de la înălțimea  de 45 de metri, din totalul celor 18 care vor fi achiziționate  în cadrul proiectului VIZIUNE 2020,completează parcul auto al inspectoratului general. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 de euro/ bucată, iar  brațul mobil permite salvarea persoanelor rămase captive  pe ape și pe alte medii aflate sub nivelului solului, până la adâncimea de 8, 2 metri. Totodată camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispecerat.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share