Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și 70 de la uciderea sa în închisoarea de la Sighetul Marmației (5 februarie 1953).
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române organizează vineri, 3 februarie 2023, sesiunea comemorativă dedicată lui Iuliu Maniu, om politic, membru de onoare al Academiei Române. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 11, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei nr.125, București.
În cadrul evenimentului vor susține prelegeri Georgeta Filitti (membru de onoare al Academiei Române), Cuvânt de deschidere; P.S. Mihai Frățilă (Episcop de București al Bisericii Române Unite cu Roma), Iuliu Maniu și morala patriotismului; Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naționale a României), Iuliu Maniu în colecțiile Bibliotecii Naționale a României; Constantin Buchet (președintele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Iuliu Maniu în dosarele poliției politice; Florin Abraham (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului), Iuliu Maniu și Marile Puteri.
De asemenea, Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, va prezenta produsul filatelic „Iuliu Maniu, 150 de ani de la naștere“.
Totodată vineri, 3 februarie, la Sighet, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, și sâmbătă, 4 februarie, la Bădăcin, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” vor fi organizate evenimente comemorative și slujbă de parastas.
Avocat și politician de origine română. A activat politic în Dieta de la Budapesta (înainte de finele Primului Război Mondial) și apoi în Parlamentul României. Între anii 1918 și 1920 a fost președinte al Consiliului Dirigent (organism politic provizoriu, cu atribuții legislative, executive și administrative limitate, al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria). A fost lider al Partidului Național Român și, după Marea Unire, al Partidului Național Țărănesc. A fost de trei ori primministru al României în perioada interbelică. După anul 1947 a fost arestat, judecat și condamnat la închisoare pe viață de autoritățile comuniste pentru „înaltă trădare”. A murit la 80 de ani, în închisoarea de la Sighet. În anul 1998, Curtea Supremă de Justiție dispune reabilitarea sa și înlăturarea pedepsei complementare a confiscării averii.
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
SIO – Sus Inima Oncology deschide un Centru de suport oncologic si la Timisoara
Universitatea Politehnica Timișoara, societate prestatoare de servicii energetice pentru localități, și-a prezentat oferta
GERMAN STANDARD COURSES (ONLINE AND OFFLINE)