Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

In Memoriam CONSTANTIN TRIȚĂ- POETUL IUBIRII -ULTIMUL TRUBADUR

Păstrând proporțiile, regretatul poet din Piatra Olt și bun prieten al CLUBULUI DE PRESĂ,  Constantin Triță  este CATALOGAT  de colegii noștri, drept urmașul de drept al lui George Țărnea, ca ultimul poet romantic al Olteniei.

Și  e și firesc să fie așa, atâta timp cât el și-a  pus sufletul dezvelit pe masă, în fața noastră, spunându-ne: „Iubirea mea este-n ulciorul de lut, / Uitat undeva-n așteptare, / De toamnă, de ploi și sărut, / De foc, de noroc și răbdare””

Constantin Trită a fost omul care a iubit Valea Jiului și pe oamenii săi și abia aștepta să revină, la un recital de poezie și muzică, alături de prieteni.

Dar… vestea plecării dintre noi, a căzut, ca un trăznet. Nimănui nu ia venit să creadă că al nostru trubadur, cel care înălț a ode Femeii și Iubirii un om ”mare„ atât la stat, cât și la suflet, a putut să fie doborât fulgerător, de nemiloasa moarte… poate că, asa a vrut Dumnezeu să facă un cenaclu-n Rai!

Ne-a rămas opera lui nepieritoare. Pentru a-i cinsti memoria, colegii săi scriitori și soția Constanța Tanty Triță au inițiat anul trecut un concurs de poezie, care, anul acesta se transformă în ” ZILELE POEZIEI ORAȘULUI PIATRA OLT” – ediția I.

Concursul  de poezie va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, ora 15:00, la Centrul Cultural din localitate  și promite să fie o zi deosebită pentru iubitorii Culturii și Artei.

”În cadrul acestui eveniment, vom acorda premii celor care vor participa la concursul de poezie susținut de poeți talentați din 23 de județe și Republica Moldova.
În plus, publicul nostru va avea ocazia să se bucure de un vernisaj de artă vizuală pregătit de talentata artistă Ionela Flood. Expoziția sa promite să fie o experiență vizuală captivantă.
Pentru iubitorii de muzică folk, avem o surpriză specială – Trupa Arhaic și vocea inconfundabilă a Corinei Corcodan,  ne vor învălui în sunete pline de poezie și sensibilitate.
Alături de acești artiști talentați, vor urca pe scenă și alți interpreți, precum:  Maria Ghinea, Vasia Oprea, Camelia Petria, Alexia Rotaru, Andrada Silvana Cancenco și Mihai Bogdan.
Aștept cu nerăbdare să vă întâlnesc în această zi specială, în care vom celebra poezia, muzica și arta, în numele orașului nostru drag, Piatra Olt.
Vă invit să veniți în număr cât mai mare și să transformăm acest eveniment,  într-o adevărată sărbătoare a Culturii și Creativității”
 a ținut să transmit Nicușor Rada, primarul orașului Piatra -Olt.

Constantin Triță a ars precum o candelă pe altarul culturii românești și va rămâne, cu siguranță, un nume de referință în istoria literaturii de factură romantică; opera sa va dăinui de-a pururi și va transcende peste generații infirmând temerea mărturistită de acesta în poezia „Va veni cândva o vreme”: „Va veni cândva o vreme/Când cuvinte or să moară,/Când priviri or să blesteme/Și nimic n-o să ne doară.//Va veni o noapte lungă,/Plină de-ndoieli… și rece,/Clopote vor bate-n dungă,/Toți pe lângă noi vor trece.//Va veni cândva o vreme/Când pământul va fi piatră,/Când lumina… se va teme/De cenușa strânsă-n vatră.//Va veni… o clipă-n care/Plumbuitul întuneric,/Ne va arunca-n uitare/Și-ntr-un univers eteric”.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share