Siguranța pacienților în spitale, ca dimensiune fundamentală a calității îngrijirilor de sănătate și importanța educației medicale în contextul medical actual – au fost două dintre temele principale dezbătute în cadrul dezbaterii “Ziua Mondială a Siguranței Pacientului: repere / standarde internaționale în sănătate”, organizată pe 18 septembrie la Hotel Novotel din București de către Oameni și Companii, în cadrul Programului de Comunicare “Modernizarea Sistemului de Sănătate din România”.
La dezbatere, la care au participat atât factori de decizie din cadrul Ministerului Sănătății, CNAS, parlamentari din comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților, cât și reprezentanți ai mediului privat, s-a mai discutat despre problema culturii medicale în ceea ce privește siguranța pacientului și despre modul în care întâmpinăm consecințele unei boli și cum putem schimba mentalitățile și percețiile existente în domeniu.
Moderatorul dezbaterii, dr. Vasile Cepoi, a propus o prezentare ale cărei idei principale au făcut referire la modul cum se poate schimba focusul de la un model de guvernanță bazat pe controlul costurilor la unul concentrat pe calitatea îngrijirilor și managementul calității, respectiv la riscurile asociate îngrijirilor pacientului, ce nu vor putea fi niciodată eliminate complet.
În cadrul dezbaterii a fost lansat Programul CRED în Medicină – o inițiativă dedicată promovării și implementării unor standarde internaționale ridicate în ceea ce privește relaționarea dintre cadrele medicale și pacienți sau familiile acestora.
CRED este un acronim care reprezintă patru valori fundamentale în orice sistem de sănătate: Comunicare, Respect, Etică și Demnitate. Cei prezenți au concluzionat că aceste elemente sunt esențiale în furnizarea unei îngrijiri medicale de calitate și în stabilirea unei relații corecte și încrezătoare între profesioniștii din sănătate și pacienți.
“Avem nevoie de un sistem medical reformat, care să permită pacienților să fie mai implicați în deciziile privind tratamentul lor, oferindu-le mai multă autonomie și informații transparente despre opțiunile de tratament disponibile. Personalul medical trebuie să fie instruit și să dezvolte abilități de comunicare empatică, astfel încât să poată interacționa mai eficient cu pacienții, să le asculte preocupările și să răspundă adecvat nevoilor lor emoționale”, a declarat Ovidiu Nicolae Palea, fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, cu prilejul lansării Programului „CRED în Sănătate”.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală