Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

1,6 miliarde de oameni, inclusiv 2000 de culturi indigene, depind de păduri pentru existența lor

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în numele UE, a semnat ieri cinci memorandumuri de înțelegere pentru un parteneriat forestier cu Guyana, Mongolia, Republica Congo, Uganda și Zambia, în prezența președintelui Guyanei Mohamed Irfaan Ali, președinte al Mongoliei Ukhnaagiin Khürelsükh, președintele Zambiei Hakainde Hichilema și reprezentanții președintelui Republicii Congo, Denis-Christel Sassou Nguesso, și ai președintelui Ugandei Yoweri Museveni. Acestea au fost semnate în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP27 ca o contribuție la dimensiunea externă a Pactului verde al UE.

”Pădurile sunt esențiale în atât de multe privințe: lupta împotriva schimbărilor climatice, protejarea biodiversității, asigurarea mijloacelor de trai pentru milioane de oameni din întreaga lume. Într-adevăr, pădurile sunt casa a 80% dintre speciile de plante, animale și microroganisme, în vreme de 1,6 miliarde de oameni depind de resursele de pădure pentru a-și asigura mijloacele de trai, hrana și combustibilul. Având în vedere miza atât de mare, este esențial să adoptăm acțiuni cu impact și să inversăm procesul de despădurire. Așadar, avem nevoie de parteneriate forestiere cu cât mai mulți parteneri posibili pentru a menține pădurile sănătoase pentru un viitor mai durabil. Prin intermediul acestor parteneriate, vom sprijini partenerii noștri în gestionarea și conservarea durabilă a pădurilor, una dintre cele mai bogate resurse naturale din lume, pentru a combate schimbările climatice și a conserva biodiversitatea, precum și pentru a promova dezvoltarea durabilă”, a transmis Ursula von der Leyen, făcând trimitere la Marele Zid Verde, menționat de aceasta cu o zi în urmă, în cadrul summitului dedicat parteneriatelor pentru păduri și climă.

Parteneriatele forestiere și contribuția de un miliard de euro a Uniunii Europene la angajamentul global pentru finanțarea pădurilor,  au fost anunțate pentru prima dată la Conferința ONU privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow. Un an mai târziu, semnarea celor cinci  parteneriate forestiere în timpul COP27 este o oportunitate de a arăta traducerea promisiunilor UE în livrări concrete și de a-și reînnoi angajamentul de a proteja, reface și gestiona durabil pădurile.

COP27__EU_launches_Forest_Partnerships_with_five_partner_countries_

În plus, UE și-a angajat aproximativ 35% din bugetul său de acțiune externă în perioada 2021-2027 pentru obiectivele climatice și 7,5% pentru obiectivele privind biodiversitatea. Pădurile acoperă aproximativ 30% din suprafața pământului, oferind beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate inestimabile la nivel local, național și global. Ne bazăm pe păduri pentru lemn, energie, hrană și medicamente. Pădurile sunt piloni ai comunităților lor care creează locuri de muncă, oferă adăpost și dețin valori culturale, sociale și spirituale. Pădurile îndeplinesc servicii cheie ecosistemice, cum ar fi contribuția la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, prevenirea deșertificării și eroziunii solului, atenuarea efectelor dezastrelor naturale, curățarea aerului și a apei și protejarea biodiversității. La nivel mondial, aproximativ 1,6 miliarde de oameni, inclusiv 2000 de culturi indigene, depind de păduri pentru existența lor. Gestionarea durabilă a acestei resurse valoroase este crucială și este la fel de vitală pentru societate în ansamblu, deoarece,  pădurile contribuie cu cel puțin 180 de miliarde EUR pe an la economia mondială.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share