Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aceasta este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!

Vot pozitiv 𝗔𝗭𝗜 𝟭𝟮.𝟭𝟮.𝟮𝟬𝟮𝟰 în Consiliul JAI!!

Consiliul decide să ridice controalele la frontierele terestre cu Bulgaria și România
Comisia Europeană  salută decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a ridica controalele la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025. Acest pas important completează intrarea deplină a ambelor țări în spațiul Schengen.

Acest lucru nu numai că întărește spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va crește călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust întărește unitatea UE și face UE mai puternică la scară globală. Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii pot călători fără controale la frontiera terestră către și între Bulgaria și România.

”Astăzi este o zi de bucurie pentru toți bulgarii, românii și întreaga noastră Uniune. Ambele state membre se vor alătura pe deplin celei mai mari zone de liberă circulație din lume. Acest lucru este important pentru noi toți, cetățenii europeni și întreprinderile. Împreună vom culege beneficiile unei Uniri mai puternice și mai conectate, ” a transmis Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

De la aderarea lor la UE, Bulgaria și România au aplicat părți din cadrul legal Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen.
La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie de aplicare, începând cu 31 martie 2024, a părților rămase din acquis-ul Schengen și de a desființa controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne.

Schengen este cea mai mare zonă de călătorie gratuită din lume. Controalele la frontieră între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg au fost anulate pentru prima dată în 1985. Spațiul Schengen acoperă acum 29 de țări (25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și 420 de milioane de oameni. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

                                                                     Declarații după anunțul din Consiliul JAI

 

”România va fi membru cu drepturi depline în spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puțin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles.
Aceasta este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!
Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opțiunea politică sau de situația socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele țării. Pentru că, la acest moment, au contribuit lideri de opinie din țară și din străinătate, personalități publice și oameni obișnuiți, alături de miniștri, diplomați, europarlamentari și tehnicieni din zeci de instituții.
Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia și va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii.
Astăzi, practic, vedem cu toții rezultatul eforturilor susținute pe care le-am început din prima zi a mandatului de premier, când am anunțat că integrarea deplină a României în Schengen reprezintă una dintre marile priorități ale acestui Guvern.

Am avut, în acest timp, numeroase întâlniri cu omologii mei din statele europene, care au devenit susținători ai cauzei noastre și vreau să le mulțumesc în mod special cancelarului german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sanchez, premierului italian Giorgia Meloni și, nu în ultimul rând, celui maghiar, Viktor Orban. Sprijinul lor a fost esențial. De asemenea, le mulțumesc și liderilor Comisiei Europene și ai Parlamentului European, care au fost permanent alături de noi și ne-au ajutat să ajungem la decizia de azi. Aș dori, nu în ultimul rând, să le mulțumesc românilor pentru sprijin și încrederea acordată!

Împreună, am demonstrat că România merită să fie tratată cu respect și că cetățenii acestei țări au drepturi egale cu cei europeni” a transmis premierul Marcel Ciolacu.

”Începând cu 1 ianuarie 2025, eliminarea controalelor la frontiere va însemna circulație mai rapidă și mai simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, costuri logistice mai scăzute pentru companii și creșterea competitivității. Apartenența la Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Deși țara noastră este de mult timp pregătită tehnic la nivelul exigențelor Schengen, ne-am confruntat cu o serie de obstacole pentru a căror înlăturare m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Felicit toate instituțiile noastre parte din acest amplu efort și le mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut. România este și va rămâne o țară proeuropeană.
De câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre. România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs” a declarat și președintele Klaus Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share