20 de activități în aer liber care ne îmbunătățesc starea de bine

Iată 20 de sugestii de activități în aer liber pe care le poți organiza împreună cu familia sau cu prietenii, ori de care te poți bucura singur. Oricum beneficiile sunt… de neprețuit!

Perioada de izolare, timpul rece și mohorât precum și lipsa soarelui își pot pune amprenta în mod negativ asupra stării tale de bine, atât fizic, cât și psihic.

   Este deja bine știut că timpul petrecut în natură contribuie la oxigenarea mai bună a creierului și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, precum și la întărirea sistemului imunitar. Soarele ajută la creșterea nivelului vitaminei D, esențială pentru sănătatea oaselor, pentru sistemul imunitar și pentru prevenirea îmbătrânirii.

O zi petrecută în aer liber garantează un somn pe cinste, iar somnul bun înseamnă o capacitate de concentrare mai bună, o memorie excelentă și relaxare.

Iar dacă muți sala de sport afară, exercițiile în aer liber se vor simți mai intens, vor îmbunătăți ritmul cardiac și sistemul respirator.

Energie pozitivă

În plan psihic, activitățile în natură, mai ales sporturile de echipă și exercițiile fizice, te vor încărca cu energie și atitudine pozitivă, iar contactul cu natura te va face să te simți mai viu.

De asemenea, se reduce nivelul stresului și se combate anxietatea sau depresia, vor crește stima de sine, capacitate de concentrare, creativitatea, capacitatea de coordonare și orientarea în spațiu.

Distracție în familie

Copiii obișnuiți să se joace cât mai mult afară, să fie activi, vor beneficia de o dezvoltare armonioasă. Joaca afară va crea momente în familie de neuitat, va consolida relațiile cu cei dragi, bazate pe încredere, deschidere și sinceritate. Copiii obișnuiți astfel vor deveni maturi încrezători în sine, activi și descurcăreți.

Iată 20 de sugestii de activități în aer liber pe care le poți organiza împreună cu familia sau cu prietenii, ori de care te poți bucura singur. Oricum beneficiile sunt… de neprețuit!

1. Relaxare într-un colț verde

În ritmul ăsta nebun, de câte ori într-o lună îți permiți să te relaxezi pur și simplu într-un loc cu verdeață, liniștit, cu cântec de păsărele și fără zgomot de trafic și claxoane? Să respiri aer curat, să te bucuri de soare și să nu te gândești la nimic stresant?

Așadar ia-ți hamacul, găsește colțul verde în mijlocul naturii și deconectează-te. Vei vedea apoi ce relaxat te vei simți, încărcat de energie pozitivă și cu mintea limpede pentru provocările următoare.

2. Pornește într-o drumeție, mai nou numită trekking

Provoacă-te din când în când la o aventură pe coclauri, la pas. Combini mișcarea fizică cu contemplația. Mergi pas cu pas și admiri peisajul, te bucuri de urcușul și coborâșul dealurilor sau munților, de umbra pădurii și de sunetul naturii. Te oxigenezi bine, dai jos câteva kilograme, te simți mai viu și mai conectat cu mama natură.

3. Organizează un picnic

4. Camping sau concediu cu cazare la cort

Fie că ești un împătimit al înoptatului sub stele, fie că îți dorești să încerci o nouă provocare cu cazare în sânul naturii, campingul este cea mai safe cazare pe timp de pandemie, la munte ori la mare. Doar să nimerești timp frumos.

Oricum vei crea niște amintiri de neuitat, te vei bucura de natură, de răsăritul și apusul soarelui și de maxim de conectare, atât cu tine însuți, cât și cu natura.

5. Barbeque – sfârâie un grătărel

Niște mici, o pastramă, o ceafă, o scăricică, câteva ciocănele și aripioare de pui, o ceapă, un dovlecel, chiar și brânză haloumi. Mmmmm, ce delicioșenii! Rețetele pentru grătar sunt nenumărate.
Pe lângă festinul culinar, un grătar cu cei apropiați este un bun prilej de conversație și de interacțiuni voioase. Întotdeauna după o masă copioasă poți prelungi întrevederea cu un joc de societate.
Bineînțeles, după orice adunare la un grătar, pentru combaterea efectelor secundare, te invităm negreșit la oricare din activitățile de mai jos.

6. Petanque

Petanque (franțuzesc), sau italianul Bocce, sau englezul Bowls, își are originea în jocurile antice jucate în Imperiul Roman. Astăzi este jucat peste tot în Europa, dar și în alte continente.

Este un joc în aer liber pe vreme frumoasă, se joacă în general pe nisip sau pământ cu suprafață plană, pe o arie lungă de 27,5 m și lată de 2.5 m sau 4 m, cu niște bile din metal sau mai nou, din plastic. Se joacă în 2 jucători sau în 2 echipe de câte doi, trei sau patru jucători. Jocul începe prin aruncarea unei bile mici, numita „jack”, „boccino” sau „pallino”, în interiorul terenului, de pe o latură mică, la distanță de min. 5 m de la punctul aruncării până la max. 2.5 m până la latura opusă. Apoi echipele aruncă bilele de joc cât mai aproape de bila mică (jack). Câștigă echipa care a aruncat cel mai aproape de Jack.

7. Badminton

Badmintonul este lejer, îl poți juca oriunde, în parc, în fața blocului, pe plajă, la picnic, la grătar, în vacanță, în weekend sau la plimbarea de după amiază. Un set de badminton este format din rachete de badminton și fluturași. Este foarte ușor, îl poți lua cu tine oriunde, în husa specială de agățat pe umăr. Singura condiție pentru a juca plăcut acest joc este să nu bată vântul.

8. Tenis de câmp sau sportul alb

Considerat un sport elegant, tenisul de câmp este antrenant și motivant. Îl poți juca cu cel mai bun prieten sau să te antrenezi alături de alți pasionați. Trebuie doar să îți rezervi terenul, rachetele de tenis și mingiile le poți achiziționa să fie ale tale proprii.

Cert e că te vei simți foarte bine după o partidă de tenis.

9. Tenis de masă

Voleiul poate e cel mai versatil joc. Este lejer, îl poți juca în cerc sau pe echipe, la fileu, la iarbă verde sau la plajă. Ai nevoie de o minge bună și un fileu de volei.

11. Un fotbal cu băieții

O pasă bună, un dribbling, un șut pe poartă și… GOOOOOOLLLL!!! Doamnelor și domnilor, Maestrul înscrie din nou!

Fii golgheterul familiei sau găștii tale de băieți și joacă fotbal cât de des poți. Știi deja care sunt beneficiile pentru sănătate și forma ta fizică, nu mai spunem despre distracția maximă pe care ți-o aduce sportul rege și sportul de echipă în general.

Mingi și porți de fotbal găsești aici.

12. Baschet

Baschetul este un sport foarte îndrăgit. Îl poți aborda ca și competiție, dar și recreațional. Este excelent pentru a-ți menține forma fizică întrucât antrenează tot corpul, întărește oasele, îmbunătățește sistemul cardiovascular și imunitatea. Mai mult, sporește conștientizarea și orientarea în spațiu, mobilitatea, agilitatea, coordonarea, îndemânarea și încrederea în sine.

13. Baseball

Sportul îndrăgit foarte mult de americani începe să devină popular și la noi. Este o excelentă activitate tată-fiu și este foarte recomandat în dezvoltarea armonioasă a copiilor și adolescenților. Îți trebuie o bâtă de baseball, mănușa specială și mingi de baseball. Le poți găsi aici.
Baseballul este un bun prilej de a petrece o după-amiază super plăcută de recreere sub razele soarelui și ajută la dezvoltarea coordonării, atenției, vitezei de reacție, concentrării, dar și sistemului muscular.

14. Alergare

Joggingul este probabil cea mai eficientă metodă de antrenament pentru o bună condiție fizică și păstrarea greutății ideale. Antrenează întreg corpul, crește masa musculară, întărește sistemul osos, mărește capacitatea cardiacă și încetinește procesul îmbătrânirii. Categoric beneficiezi de un somn bun după o tură bună de alergare.

Nu uita că hidratarea este extrem de importantă pe timpul alergării, așa că ai cu tine mereu o sticlă cu apă.

15. Sari coarda

Nu, nu mai e doar o activitate pentru fetițe care se joacă în fața blocului. A sări coarda este un antrenament cardio intens și distractiv în același timp. Îți dezvoltă masa musculară, capacitatea pulmonară și cardiacă și te face mai sprinten.

După o sesiune de sărit coarda vei simți acea oboseală plăcută, vei avea un somn liniștit, iar dacă faci asta regulat vei căpăta un tonus mult mai bun și poftă de viață.

16. Yoga, pilates

Beneficiile yoga sunt deja foarte cunoscute. Yoga reprezintă o combinație de asane, tehnici de respirație, gândire pozitivă, meditație și relaxare. Toate acestea duc la dezvoltarea armoniei dintre corp, minte și lumea din jur.

Yoga reduce stresul și anxietatea, atenuează efectele lor asupra organismului, îmbunătățește frecvența cardiacă, crește mobilitatea și flexibilitatea, reduce tensiunea arterială, reglează digestia și întărește sistemul imunitar.

Yoga mai înseamnă și o alimentație sănătoasă, mindfulness (atenție la momentul prezent), relații mai bune cu cei dragi, alegeri conștiente și echilibru interior.

17. Trambulina

Jump! Jump! Jump!

Trambulinele nu sunt doar pentru distracția copiilor. Pentru tine sunt distracție plus fitness.
Imaginează-ți câtă voioșie îți poate oferi treaba asta. Te vei simți ca un copil teribil, vei râde și zburda ca în copilărie.

Cel mai fain e să faci asta cu copiii tăi. Ia-ți o trambulină cu plasă de protecție cu diametrul mai mare, de 305 cm, 426 cm sau chiar mai mare și faceți o întrecere la sărituri.

Dacă spațiul nu îți permite, apelează la o trambulină sport rebound/fit and balance specială pentru fitness.

Trambulinele Spartan Sport sunt mai ieftine, dar cu un raport foarte bun calitate / preț, dar poți alege și alte branduri: InSportLineSportmannGarlandoPlum.

18. O plimbare cu trotineta

19. Ieși cu rolele/patinele

Mersul pe role sau patine este o activitatea foarte bună pentru condiția fizică. Dezvoltă musculatura, îmbunătățește ritmul cardiac și te ajută să slăbești. Este chiar mai bun decât joggingul pentru că nu solicită articulațiile la fel de mult.

În plus, mersul pe role/patine cu rotile/patine pentru gheață este distractiv, te face să te simți liber și îți sporește starea de bine.

20. Skateboard / longboard

Ei bine, mersul pe placă poate nu e pentru oricine. Dar cine se încumetă clar are parte de distracție.
Fie că îți dorești doar o plimbare lejeră pe un longboard, skateboard ori pennyboard, fie că îți plac tricks & stunts, placa îți asigură o bună condiție fizică, bună dispoziție și spirit liber.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share