Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

23 aprilie, ”Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor” și ”Ziua Bibliotecarului din România”

Astăzi, mai mult ca oricând, suntem martorii unei democratizări a cunoașterii. Astăzi, în comparație cu acum o sută de ani, accesul la cărți și la știință este mult mai facil. Nu neapărat mai ieftin și nu neapărat mai încurajat. Cu toate acestea, o carte nu se deschide singură și nici nu are puterea să producă o schimbare, dacă ea nu este parcursă la timp de noile generații.

Mircea Eliade spunea că ”toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”. În zilele noastre, în multe județe, bibliotecile au fost abandonate, uitate sau chiar închise. Aceste ”clinici de vindecare” au intrat într-o mare concurență cu noile tehnologii, cu ”marii consumatori de timp”.

La cursurile pe care le predau în cadrul Universității ”Valahia” din Târgovişte, le spun studenților că prin intermediul cărților putem sta de vorbă cu Aristotel, Democrit, Platon, Locke, Rousseau, Montesquieu, Stuart Mill, Francis  Fukuyama, etc. Le putem înțelege trăirile și putem fi contemporani cu ei prin operele minunate pe care ni le-au lăsat moștenire. Acestea sunt bagaje de cunoștințe nelimitate pentru noile generații. Nu este ușor să-i convingi pe tineri de această nevoie de a citi, dar odată cultivat gustul pentru lectură, rămân fideli a ceea ce eu numesc”cultura cititului”. În plus, indiferent că vorbim despre cărțile de specialitate recomandate la școală sau la facultate sau de cele de literatură, acestea aduc o contribuție valoroasă educației și propagării de informații și cultură în societatea în care trăim.

Astăzi, îmi revine plăcerea și onoarea să aduc un omagiu tuturor bibliotecarilor și librarilor care m-au ajutat pe parcursul carierei mele ca elevă, studentă și dascăl.

Parteneriatul dintre profesori și bibliotecari este unul natural, care vine în ajutorul tinerei generații. Un bibliotecar implicat poate cultiva dragostea de carte celor care pășesc pragul bibliotecii pentru prima oară. Voi fi aproape de aceștia în eforturile lor de a promova lectura, un fenomen în scădere dramatică în țara noastră.

La Mulți Ani, tuturor bibliotecarilor!

Mii de mulțumiri celor care scriu cărți cu atât de multe eforturi și celor care le păstrează cu atât de multă grijă. Aceștia sunt adevărații ambasadori ai cunoașterii peste vremuri.

Claudia GILIA

Deputat PSD

Distribuie acest articol Oficial Media
Share