08/12/2021

23 OCTOMBRIE- zi de doliu în județul Hunedoara

Episcopul Gurie a fost iubit de hunedoreni. Era nelipsit de la marile hramuri ale bisericii, și în fiecare an, credincioșii din Valea Jiului îl așteptau la pelerinajul din VINEREA MARE- DRUMUL CRUCII. Om erudit, un teolog desăvârșit și iubitor de țară, cuvintele sale de învățătură vor rămâne întipărite în mintea românilor patrioți, iubitori de țară. Prin grija acestuia, s-au înființat așezăminte pentru vîrstnicii hunedoreni,  a înființat bursa de studiu  „Părintele Arsenie Boca”, dar și alte  burse acordate de unele parohii din Episcopia Devei și Hunedoarei, iar cei mai buni mireni care au sprijinit de-a lungul anilor biserica și proiectele sale, au fost cinstiți de ierarhul hunedorean cu distincții și gramate de mulțumire pentru efortul depus.

”Trăim într-un teritoriu și într-un spaţiu cultural cu o vastă istorie creştin-ortodoxă: „România profundă”, adică,  România oamenilor de caracter. România profundă este România duhovnicească, a oamenilor discreţi și cuminți care Îl trăiesc pe Dumnezeu, care şi-au schimbat viaţa, care s-au întors la Dumnezeu, care au descoperit Biserica drept „forţă” capabilă să le transfigureze destinul.  România profundă este România oamenilor cinstiţi care se încăpăţânează să refuze polarizările şi extremismele. E România care nu se vede, care e deseori ignorată, nefiind prezentată la ştiri. Mergând spre această Românie a suferinţei, a bucuriilor şi a libertăţii hristocentrice, părăsim planul orizontal al falselor dileme şi descoperim care sunt adevăratele priorităţi ale vieții” spunea la Lupeni, în Vinerea Mare a acestui an, Episcopul Gurie, al Devei și Hunedoarei. 

Pentru a-i cinsi memoria, la inițiativa președintelui Consiliului  Județean, ziua de mâine, va fi decretată, zi de doliu în județul Hunedoara.

”Am convocat o ședință extraordinară de îndată a Consiliului Județean Hunedoara, astăzi, de la ora 11.30 pentru a stabili ziua de 23 octombrie 2021 ca Zi de doliu în județul Hunedoara, ca omagiu adus Preasfințitului Părinte Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei, Cetățean de onoare al județului Hunedoara.

Pierderea Preasfinției Sale este o grea încercare pentru Biserica Ortodoxă și pentru toți credincioșii din județul Hunedoara.

Plecarea Sa fulgerătoare lasă un gol imens în inimile noastre și ne întristează peste măsură.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share