Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

3 MAI, Ziua mondială a libertăţii presei- ”Oligarhii controlează şi folosesc instituţiile de presă pentru a manipula şi a-şi promova interesele”

0-Libertatea-Presei

Astăzi este marcată Ziua mondială a libertăţii presei. În această zi celebrează principiile fundamentale ale libertăţii presei şi reprezintă un prilej pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume. Este o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor mass-media cu privire la problemele libertăţii presei şi a eticii profesionale, scrie jurnal.md.

Într-un comunicat transmis către Agerpres, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a lansat un apel către cele 47 de state membre ale organizaţiei să se asigure că legislaţiile lor naţionale referitoare la defăimare nu conduc la autocenzurarea mediei şi nu slăbesc dezbaterea publică.

„Asistăm la tendinţe îngrijorătoare ale unor guverne de a folosi abuziv, în scopuri politice, procese în justiţie pentru defăimare, de aplicare arbitrară a legilor împotriva defăimării conducând la încarcerarea unor jurnalişti, şi la tentative de revizuire a unor reforme legislative care dezincriminau defăimarea”, declară Thorbjorn Jagland.

Este esenţial pentru democraţie ca media să-şi îndeplinească misiunea de a-i monitoriza şi critica pe cei aflaţi la putere. În îndeplinirea acestui rol de câine de pază, media trebuie să beneficieze pe deplin de garanţiile din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, în limitele pe care aceasta le stabileşte. Legile privind defăimarea şi punerea lor în aplicare nu ar trebui să aibă un efect de descurajare a libertăţii de exprimare”, adaugă secretarul general.

Şi vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, care a transmis un mesaj în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei.

„Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Libertăţii Presei. La aniversarea a 25 de ani de la Declaraţia de la Windhoek, UE doreşte să reamintească principiul conform căruia „crearea, menţinerea şi promovarea unei prese independente, pluraliste şi libere sunt esenţiale pentru dezvoltarea şi menţinerea democraţiei la nivel naţional şi pentru dezvoltarea economică””, spune oficialul.

În Republica Moldova presa este sufocată, iar libertatea acesteia este în pericol. Instituţia internaţională Freedom House atenţionează că anul trecut au crescut presiunile asupra mass-media, iar oligarhii controlează şi folosesc instituţiile de presă pentru a manipula şi a-şi promova interesele.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, afirma că anul 2015 a fost un dezastru pentru mass-media din Republica Moldova.

Totodată, un avertismentul vine şi din partea Asociaţiei Presei Independente care spune că presa scrisă din Republica Moldova riscă să dispară, dacă Parlamentul va adopta, în lectură finală, noua Lege a Poştei.

Ziua mondiala a libertăţii presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share