30 de ani de activitate în comunicații și tehnologia informației

La Sala de Marmură a Cercului Militar Național din București a avut loc ieri ceremonia dedicată Zilei Serviciului de Telecomunicații Speciale și împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicații și tehnologia informației de stat.

La evenimentul aniversar au participat Președintele României, Klaus Iohannis, Președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, și reprezentanți ai Parlamentului României, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și membri ai Guvernului, precum și șefi ai instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională și ai autorităților publice cu care instituția noastră colaborează.

”Astăzi, după 30 de ani, STS este cunoscut drept principalul furnizor de rețele, sisteme și servicii de comunicații și tehnologia informației de calitate pentru autoritățile statului român, având o experiență valoroasă dovedită și recunoscută, inclusiv în plan internațional.Construirea și finalizarea ”Centrului de date disaster recovery și business continuity” și a ”Centrului de servicii esențiale de comunicații și tehnologia informației”, precum și implicarea în implementarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental din România garantează respectarea unor înalte standarde de siguranță, absolut necesare în momente de crize multiple, așa cum avem în prezent. Anual, operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale din cadrul Serviciului de urgență 112 preiau milioane de apeluri ale cetățenilor, pentru a-i pune în legătură cu instituțiile specializate de intervenție de care au nevoie – Ambulanță, Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.În timpul pandemiei de COVID-19, specialiștii STS s-au implicat în crearea unor soluții tehnice și aplicații informatice care să ajute autoritățile medicale să facă față mai bine crizei sanitare. De asemenea, STS a contribuit la digitalizarea serviciilor fiscale, medicale și ale autorității judecătorești, precum și la realizarea unor importante sisteme informatice puse la dispoziția Ministerului Educației, destinate managementului proceselor de școlarizare”, a transmis președintele Klaus Iohannis .

Serviciul de Telecomunicații Speciale a luat ființă în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 18 decembrie 1992. Misiunea instituției este să furnizeze servicii de comunicații și tehnologia informației securizate pentru autoritățile și instituțiile publice centrale și locale din România. În cei 30 de ani de activitate, STS a dezvoltat rețele, sisteme și servicii în cele mai noi și diverse tehnologii, cu soluții de securitate asociate din domenii care susțin activitățile statului și care oferă cetățenilor serviciile de care au nevoie. STS este administratorul Serviciului de urgență 112, a operaționalizat primul centrul de securitate cibernetică de stat din România (CORIS-STS), Centrul de Management al Rețelelor (NOC-STS), centre de date și centre de servicii esențiale IT&C. STS administrează o infrastructură modernă de comunicații, la nivel național, prin care sunt conectate peste 22.000 de sedii ale instituțiilor publice și prin care sunt furnizate servicii digitale necesare bunei desfășurări a activităților: internet, e-mail, găzduire site-uri și sisteme informatice, semnătură electronică, rețele de cooperare securizate și soluții de securitate cibernetică.

 Programatorii din STS dezvoltă platforme și aplicații informatice cu arhitecturi complexe, utile cetățenilor în relația cu statul.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share