Asaltul familiei, prietenilor și evenimentelor sociale care are loc în timpul sărbătorilor este suficient pentru a face chiar și cea mai socială persoană să-și dorească să se strecoare și să se bucure de puțin timp singură. Cu toate acestea, dacă ideea ta de a te relaxa în timpul nebuniei festive se traduce prin înregistrarea pe Facebook, salivarea după fotografii demne de Insta sau jocul unei sesiuni maraton de jocuri video, ar putea fi timpul să te îndepărtezi de electronice și să începi să te deconectezi pentru vacanță.
Beneficiile deconectarii de la tehnologie
Deconectarea de la tehnologie de sărbători înseamnă mai mult decât sa-ți duco smartphone-ul sau alte dispozitive tehnologice într-o altă cameră pentru câteva ore. În schimb, este vorba despre a depune un efort concertat pentru a oferi creierului tău o pauză și a-ți permite să te bucuri de plăcerile mai mici ale vieții, cum ar fi:
- compania celor dragi
- bucurându-te cu adevărat de o masă fără să faci mai întâi fotografii cu ea
- chiar și doar având o pauză mentală
Există și beneficii științifice ale deconectarii și reconectarii la viața reală:
1. Spune la revedere nomofobiei
Dacă puneți telefonul jos, vă dă FOMO ? Dacă da, nu ești singur.
Adulții americani își verifică telefoanele la ritmuri alarmante – de fapt, conform unui raport, unul din 10 americani și-a folosit telefonul în momente intime, în timp ce un alt raport mai recent a arătat că numărul ar putea ajunge la una din cinci persoane!
Bine ați venit în lumea nomofobiei sau a fricii de a rămâne fără smartphone.
Reducerea timpului de pe ecran înseamnă că veți avea mai puțin timp de pierdut cu lucruri precum videoclipurile cu pisici și mai mult pentru lucruri pe care le-ați amânat pentru că „nu aveți timp liber”, cum ar fi să gatiti mai mult, să încercați un nou hobby sau doar sa cititi o carte bună.
Poate dura ceva timp să te obișnuiești, dar în curând te vei trezi că îți ții telefonul oprit aproape la fel de mult pe cât este pornit.
2. Reduceți anxietatea
Dacă ești deja stresat, prea mult timp de tehnologie te poate face să te simți mai anxios și să crească nivelul de depresie.
Presiunea de a aștepta un nou like, derularea aparent nesfârșită pe rețelele de socializare – poate afecta în cele din urmă sănătatea mintală. Din fericire, deconectarea de la priză pentru sărbători poate ajuta la inversarea acestor efecte.
Deoarece anxietatea poate duce la o serie de efecte secundare, de la dureri de cap și probleme de somn până la o frecvență cardiacă crescută, care poate duce la boli de inimă, profitați de orice ocazie (sau de ameliorarea stresului natural) pentru a o reduce!
Te vei simți mai bine și corpul tău îți va mulțumi și el – la fel și membrii familiei tale, care te vor aprecia cu cât te vei bucura mai mult!
3. Creierul tău se va concentra mai bine
Te trezești că schimbi între aplicații, vorbești la telefon în timp ce joci jocuri pe calculator sau pur și simplu încerci să asculți povestea pe care ți-o spune partenerul tău în timp ce verifici vremea de mâine? Tot acel multitasking este dăunător pentru creier.
Vezi, creierul nostru nu este de fapt proiectat pentru multitasking. Ceea ce se întâmplă în schimb este că mințile noastre își schimbă atenția foarte repede, pierzând funcția cognitivă în acest proces.
De fapt, oamenii care fac multitasking tind să fie mai stresați și impulsivi decât omologii lor cu o singură pistă, probabil pentru că multitasking-ul poate crește producția de cortizol, hormonul stresului, împreună cu adrenalină.
Oprirea ispitelor tehnologice vă va permite să exersați atenția și să acordați toată atenția la ceea ce se întâmplă în fața ta, fie că este vorba de jocul cu nepoatele și nepoții tăi sau de acea bucată delicioasă de plăcintă cu mere.
S-ar putea să observi că îți amintești puțin mai bine detaliile mici, deoarece creierul tău este capabil să se concentreze asupra sarcinii în cauză și să proceseze informații mai rapid.
4. Dormi mai mult
Vizionarea Netflix în pat sau verificarea e-mailului pentru ultima oară vă distruge ochii. Ecranele gadgeturilor tale preferate emit o lumină albastră.
Pentru creierul tău, lumina albastră este la fel ca lumina zilei și acționează pentru a înăbuși producția de melatonină. Este o mare problemă, deoarece melatonina este hormonul care este responsabil pentru stabilirea ciclurilor noastre somn-veghe sau ritmuri circadiene .
Acest lucru îngreunează nu numai să adormi, ci și să cazi în somnul profund de care corpul nostru are nevoie pentru a se împrospăta în mod corespunzător.
Importanța somnului nu poate fi exagerată. De fapt, lipsa somnului îți poate lua ani de zile din viață .
De asemenea, poate duce la creșterea în greutate, la creșterea șanselor de a vă îmbolnăvi și de a vă afecta negativ starea de spirit.
Din fericire, scoaterea din priză poate ajuta la îmbunătățirea somnului. S-ar putea să descoperiți că memoria se îmbunătățește, deoarece somnul pare să ajute noile concepte să se „instaleze” în creier.
Obținerea suficientă a somnului reduce, de asemenea, inflamația din organism, scăzând riscul de orice, de la boli de inimă la diabet.
5. Simte-te mai fericit si mai sanatos alaturi de cei dragi
Deși prea mult timp împreună ar putea fi ceea ce vă determină să căutați confortul tehnologiei, ar putea fi timpul să vă relaxați. Petrecerea timpului cu prietenii și familia îți îmbunătățește de fapt sănătatea.
Se pare că, cu cât te simți mai timid și mai singur , cu atât este mai probabil să fii dependent de smartphone-ul tău. În plus, persoanele fără relații puternice își măresc riscul de a muri prematur cu 50%, ceea ce este mai mare decât efectul obezității sau al inactivității fizice.
Deconectarea de sărbători îți oferă oportunitatea de a cultiva acele relații care sunt importante pentru tine și de a te reconecta, sporind în același timp longevitatea. Nu-i rău!
5 sfaturi pentru deconectare de sarbatori
Sunteți gata să vă deconectați, dar nu sunteți sigur cum? Aceste sfaturi vă vor ajuta să aveți o vacanță fără tehnologie și să vă bucurați de beneficiile deconectarii pentru sărbători.
1. Aduceți toată lumea la bord
Este mult mai ușor să stai departe de smartphone-ul tău dacă toți ceilalți cu care te afli urmează exemplul. Spuneți familiei și prietenilor că doriți să faceți o detoxifiere digitală în timpul petrecut împreună.
Rugați pe toată lumea să-și închidă telefoanele – apoi colectați-le și păstrați-le într-o cameră separată.
2. Pre-planificați activități
Ziua ar putea părea plictisitoare dacă telefonul tuturor este luat și nu există niciun plan pentru divertisment. Preveniți acest lucru și proiectați o listă de activități în care toată lumea se poate implica.
De la prepararea floricelelor de porumb și vizionarea unui film până la o excursie, la coacerea prăjiturii sau la jocuri de societate, veți fi surprinși de cât de mult vă puteți distra împreună.
3. Ține-ți telefonul departe de dormitor noaptea
Investește într-un ceas cu alarmă și ține-ți telefonul departe de cameră când te pregătești de dormit – în mod ideal, îl vei opri cu cel puțin o oră înainte.
Te vei feri de lumina albastră care te poate ține treaz și nu îți vei începe ziua cu un blitz pe rețelele sociale.
4. Fă-ți timp pentru a te relaxa
Fie că este vorba de citirea unei cărți sau de o baie fierbinte cu uleiuri esențiale, fă-ți timp pentru a te bucura de micile plăceri ale vieții fără tehnologie.
5. Practică yoga
Yoga îți schimbă creierul într-o varietate de moduri și toate sunt în bine!
Cu tot timpul suplimentar pe care îl veți avea de la detoxifierea digitală, veți avea timp să derulați un covor și să vă puneți în aplicare asanele de yoga.
sursa: draxe.com
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
LIFE STYLE
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cum îți asiguri fluxul de numerar într-un mediu economic instabil?
Valeriu Gafencu: Nu cunoştinţe multe ni se cer nouă, ci virtuţi şi fapte bune
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă