Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

8 dintre cele mai bune alimente anti-cancer. Este timpul să le adaugi în dieta ta

Una dintre acestea este dieta. Consumul anumitor alimente anticancerigene, deși nu poate lupta activ împotriva cancerului, poate ajuta la prevenirea acestuia. „Cercetările ne spun că alegerea alimentară sănătoasă în mod constant în timp poate reduce riscul de a face cancer, dar nu poți spune cu certitudine absolută că alimentele pot preveni cancerul”, spune dieteticianul în domeniul wellness Lindsey Wohlford . „Nu există garanții.”

Obiceiurile alimentare care afectează riscul de cancer pot fi atribuite faptului că ai prea mult din unele lucruri și prea puțin din altele.

Sursa: Shutterstock

Prea multă carne roșie și procesată, alcool , carbohidrați rafinați, alimente prăjite și zaharuri, vă pot crește riscul de cancer. La fel, prea puțin exercițiu și prea puține alimente bogate în fitochimice . Este posibil să fi auzit înainte termenul „alimente anticancerigene”. Pentru a fi clar, nu există alimente care să poată lupta efectiv împotriva cancerului, cu toate acestea, există unele alimente care, atunci când sunt consumate în mod regulat, oferă organismului dumneavoastră anumiți nutrienți de care are nevoie pentru a preveni în mod eficient dezvoltarea cancerului.

„Alimentele împotriva cancerului” sunt de obicei alimente vegetale care conțin substanțe fitochimice (menționate mai sus). Denumite și fitonutrienți, aceste substanțe chimice sunt compuși găsiți în plante care pot ajuta la prevenirea unui număr de boli cronice, inclusiv cancerul. Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer, medicii, dieteticienii, nutriționiștii și alți practicieni din domeniul sănătății recomandă să consumați o varietate de fructe și legume bogate în fitochimice în mod regulat.

8 alimente împotriva cancerului care ajută la reducerea riscului de cancer

Ingrediente ale dietei sănătoase care mențin sau îmbunătățesc starea generală de sănătate
Sursa: Shutterstock

Wohlford spune că cel mai bun mod de a obține cea mai mare protecție împotriva cancerului este să mănânci o varietate de fructe și legume, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este să „mânânci curcubeul” – adică să alegi o mare varietate de culori atunci când ești la magazin. „Rețineți că există peste 4.000 de substanțe fitochimice care au fost descoperite și cercetate”, spune ea. “Nu există niciun super-aliment care să le conţină pe toate. Toate oferă funcţii şi beneficii diferite.”  Următoarele alimente sunt cunoscute ca puteri de luptă împotriva cancerului. Aceasta nu este deloc o listă exhaustivă, dar includerea lor în dieta dumneavoastră este un bun început pentru a vă reduce riscul de cancer.

1. Legume crucifere

Sursa: Shutterstock

Legumele crucifere includ rucola, bok choy, broccoli , varza de Bruxelles, varza, conopida, kale și napi, printre multe altele. Sunt bogate într-o serie de nutrienți importanți, inclusiv carotenoizi (beta-caroten, luteină și zeaxantina), vitaminele C, E și K, folați și minerale.

Aceste legume consistente sunt, de asemenea, o sursă excelentă de glucozinolați, indoli și izotiocianați, care sunt substanțele chimice care conțin sulf care conferă legumelor crucifere aroma lor înțepătoare. Acești compuși au fost asociați cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar și colorectal. Cercetările au indicat că consumul de legume crucifere poate reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată, colorectal, pulmonar și de sân.

2. Turmeric

Pudră de turmeric pe o lingură de lemn cu rădăcină proaspătă întreagă și feliată în fundal
Sursa: Shutterstock

Acest popular condiment portocaliu strălucitor provine din rădăcina plantei de turmeric și este înrudit cu familia ghimbirului. Există peste o sută de compuși diferiți în turmeric, dar curcumina pe care o conține este ingredientul activ care oferă cele mai multe dintre beneficiile sale . Există unele cercetări care arată că turmericul poate juca un rol în prevenirea cancerului , posibil pentru că scade nivelul inflamației în întregul corp.

Inflamația stă la baza majorității bolilor cronice, inclusiv a cancerului, astfel încât scăderea inflamației în organism poate ajuta la prevenirea acesteia. Alte studii sugerează că includerea curcuminei în tratamentul chimioterapic o poate face mai eficientă și că poate proteja celulele sănătoase de deteriorarea datorată tratamentului cu radiații.

3. Ciuperci

Tavă din răchită cu varietate de ciuperci crude pe masă de lemn
Sursa: Shuttestock

Un studiu efectuat pe peste 36 de mii de bărbați japonezi de-a lungul mai multor decenii a sugerat că consumul de ciuperci poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată , în special pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Ciupercile sunt o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți, în special L-ergotioneina , despre care se crede că atenuează stresul oxidativ. Stresul oxidativ este cauzat de o dietă și de stilul de viață necorespunzător, precum și de toxinele din mediu, care pot duce la inflamație cronică și boli [9].

Un alt studiu a mai constatat că consumul de ciuperci a avut un efect preventiv asupra cancerului de sân la femei. Ciupercile medicinale , care de obicei se referă la ciuperci de specialitate mai exotice, s-au dovedit, de asemenea, promițătoare în prevenirea cancerului, din nou datorită conținutului lor de glutation, ergotioneină și polizaharide.

Exemple de aceste tipuri de ciuperci includ soiurile reishi, coada de curcan , shiitake și maitake. Studiile au descoperit că aceste ciuperci afectează mecanismele antitumorale ale corpului tău, prin stimularea anumitor celule ale sistemului imunitar. Turkey Tail este deosebit de notabilă și conține o polizaharidă unică cunoscută sub numele de PK (polizaharidă K) , o terapie adjuvantă a cancerului cunoscută pentru sistemul imunitar .

4. Legume Allium

jumătate de ceapă galbenă izolată pe fundal alb de aproape
Sursa: Shutterstock

Legumele Allium includ ceapa, eșalota, prazul și usturoiul. În timp ce studiile asupra efectului acestor legume asupra cancerului au fost observaționale, oamenii de știință din întreaga lume au descoperit în mod constant o legătură între consumul de usturoi și ceapă și prevenirea cancerelor intestinale, cum ar fi cancerul de colon. De fapt, un studiu din 2019 realizat pe 1600 de bărbați și femei chineze a constatat că cei care au mâncat mai mult usturoi și ceapă au avut o șansă cu 79% mai mică de a dezvolta cancer colorectal.

5. Wakame

Bețișoare cu salată japoneză de alge marine într-un castron pe masă, în prim plan
Sursa: Shutterstock

Au existat unele studii pe animale și de laborator care sugerează că consumul de wakame, un tip de alge marine comestibile, poate suprima creșterea cancerului de sân, a cancerului de colon și a celulelor canceroase la rinichi. Succesul acestor studii nu a fost încă replicat la oameni, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina rolul exact pe care wakame-ul îl joacă în prevenirea cancerului.

Wakame este, de asemenea, o sursă excelentă de iod, un mineral esențial. Când vine vorba de iod și prevenirea bolilor, studiile au arătat că prea mult sau prea puțin poate avea un efect atunci când vine vorba de reducerea riscului de cancer tiroidian. Deci, în acest caz, scopul tău ar trebui să fie să obții iod adecvat din dieta ta. Wakame conține în medie aproximativ 42 mcg de iod per porție, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din aportul zilnic.

6. Alimente bogate în licopen

Alimente bogate în licopen cu text Lycopene. Surse alimentare naturale de licopen: roșie, grapefruit, rodie, ardei gras roșu, mango, ceapă roșie, cireșe și morcov. Conceptul de îngrijire a sănătății.
Sursa: Shutterstock

Există un număr tot mai mare de cercetări care sugerează că consumul de alimente bogate în licopen poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, în special cancerul de prostată. Licopenii sunt un tip de antioxidant din familia carotenoizilor care conferă roșiilor, pepenilor verzi și grapefruit-urilor culorile lor roșii și roz. În ansamblu, carotenoidele au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar și colorectal. Roșiile*, guava, pepenele verde, papaya, grapefruitul și ardeii roșii fierți sunt toate surse bune de licopen.

*Notă: Licopenul este de fapt mai concentrat în produsele din tomate prelucrate, cum ar fi sosurile și pastele, și nu este degradat de gătit.

7. Alimente bogate în beta-caroten

Alimente bogate în beta-caroten cu textul Beta-Caroten. Diverse fructe și legume ca surse naturale de beta caroten. Este un pigment organic roșu-portocaliu abundent în plante.
Sursa: Shutterstock

Carotenoizii* dietetici au fost legați de un risc mai scăzut de a dezvolta cancer pulmonar, cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a determina efectul consumului de beta-caroten prin alimente asupra prevenirii cancerului. Morcovii, cartofii dulci și verdeața închisă cu frunze verzi, cum ar fi kale și spanacul, sunt surse excelente de beta-caroten.

*Notă: Beta-carotenul suplimentar nu a arătat același efect. De fapt, poate crește riscul de cancer. Cel mai bine este întotdeauna să obțineți beta-carotenul din alimente.

8. Pește gras

Fripturi proaspete de pește somon crud pe fundal alb de bucătărie
Sursa: Shutterstock

Există unele cercetări care sugerează că includerea în fiecare săptămână a câtorva porții de pește gras, cum ar fi tonul albacore, somonul, heringul de Atlantic, midiile, hamsia și sardinele, vă poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează probabil conținutului ridicat de vitamina D și acizi grași Omega-3, despre care se crede că ambele reduc riscul de îmbolnăvire, inclusiv cancer.

Mențiuni de Onoare

Asortate de fructe de pădure pe farfurie roșie. Zmeură, mură și afine pe fundal negru
Sursa: Shutterstock

Aceasta nu este nicidecum o listă definitivă a celor mai bune alimente pentru prevenirea cancerului și există multe alte alimente împotriva cancerului care conțin, de asemenea, nutrienți importanți care reduc riscul de îmbolnăvire. Alte alimente care luptă împotriva cancerului includ fructele de pădure și citricele, lintea, leguminoasele și ouăle, cerealele integrale precum orezul brun și fulgii de ovăz, uleiul de măsline și ceaiul verde sau alb.

După cum am menționat anterior, ceea ce nu mănânci poate fi la fel de important în ceea ce privește prevenirea cancerului, iar limitarea aportului de carne procesată, prăjeli, carbohidrați rafinați și zahăr poate reduce, de asemenea, riscul de îmbolnăvire. În plus, alți factori ai stilului de viață, cum ar fi fumatul, consumul intens de alcool, lipsa activității fizice și stresul cronic, pot crește riscul de cancer.

Faceți tot posibilul pentru a vă reduce riscul

Tânără care mănâncă mâncare sănătoasă așezată în frumosul interior cu flori verzi pe fundal
Sursa: Shutterstock

Deși nu poți face nimic pentru a-ți aduce riscul de a dezvolta cancer la zero absolut, o dietă sănătoasă, concentrată pe plante și săracă în alimente procesate, să faci multe exerciții, să bei apă și să eviți comportamente riscante precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, îți pot reduce riscul în mod semnificativ. Acest tip de stil de viață vă va ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai bine în general și veți avea mai multă energie pentru a vă angaja în activitățile care vă plac. S-ar putea să nu putem preveni complet cancerul, dar putem crea un mediu intern care promovează sănătatea și vitalitatea.

sursa: https://theheartysoul.com/

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share