Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

8 stiluri de leadership: Descoperă stilul care te definește

Vrei să știi un secret? Liderii pot, sub o formă sau alta, să schimbe lumea. În spatele fiecărui proiect bine implementat stă un om pregătit, calificat, gata să găsească cele mai bune soluții, să se reinventeze și să-i molipsească pe toți cu această sete de cunoaștere, cu dorința de a câștiga un mare avantaj în peisajul competitiv.

Cum fiecare om are propria personalitate, în practică există mai multe stiluri de a conduce: de la liderul care decide totul până la cel care crede cu tărie în ideea de unitate și încredere. La început de carieră, îți poate părea destul de dificil să găsești stilul care de definește, dar odată cu trecerea timpului, dar și cu ajutorul programelor de specialitate, îți poți găsi propria cale spre succes. Un curs de leadership pentru companii poate fi o mișcare inteligentă pentru cei care cred în autocunoaștere și autodepășire. Lumea se schimbă, iar stilul de a-ți conduce echipa trebuie adaptat continuu. Descoperă, citind acest articol, care sunt cele 8 stiluri de leadership.

Liderul carismatic

În ziua de azi, carisma te poate duce mai departe decât îți poți imagina. Un astfel de lider se implică activ în task-urile zilnice, oferă suport nelimitat, știe să asculte, dar și să se facă ascultat. Liderul carismatic are o influență puternică asupra echipei, iar membrii acesteia îl consideră, mai degrabă, un coechipier implicat, dornic să împărtășească toate cunoștințele și abilitățile cu ceilalți.

Liderul birocratic

Liderul birocratic umblă tot timpul cu agenda în mână. Fiecare sarcină de lucru este atent trasată, iar membrii echipei știu cu exactitate ce au de făcut. Organizarea este la ea acasă. Totuși, se întâmplă destul de rar să existe această tipologie de leadership în companiile moderne.

Liderul transformațional

Există și leadership transformațional. Deși nu lucrează tot timpul după reguli stricte, intenția de zi cu zi a liderului este de a motiva echipa și de a se adapta noilor schimbări. Se concentrează mult pe colaborare, pe ideea de unitate și pe dorința de a crea obiective comune. În pauzele de cafea, dar și în ședințele de lucru, se va focusa și pe susținerea morală a echipei. Se pricepe foarte bine la asta.

Liderul participativ

Liderul participativ iubește să aibă toată cărțile pe masă. Deciziile din cadrul organizației sunt dezbătute cu membrii echipei, bazându-se pe încredere și deschidere către toate punctele de vedere. E un stil apreciat de cei care își doresc să fie ascultați și înțeleși la locul de muncă. Cu toate acestea, de multe ori, poate fi considerat destul de greoi. Deciziile finale se trasează după lungi discuții și dezbateri.

Liderul de tip pacesetting

Liderul de tip pacesetting privește fiecare zi de lucru ca un adevărat maraton. Îi place să seteze un ritm alert de lucru și doar oamenii cu aceeași energie pot rămâne loiali, alături de el pe o perioadă lungă de timp. Principalul avantaj este acela că se implică activ. Cu toate acestea, există posibilitatea ca stilul pe care îl abordează să nu înregistreze rezultate pe termen lung. Oamenii obosesc.

Liderul autoritar

Dacă faci parte din noua generație, e posibil să ai impresia că citești o poveste dintr-o carte veche. Putem spune că acest tip de leadership face parte din istorie. De ce? În momentul de față nu înregistrează rezultate favorabile. Liderul autoritar ia singur deciziile, nu ține cont de părerea celor din jur, este rece, iar relația cu colegii este una formală.

Liderul delegativ

Liderul delegativ se pricepe de minune în a trasa sarcini și responsabilități, dar nu se implică activ în îndeplinirea acestora. Oferă echipei libertate și încredere, concentrându-se pe problemele organizatorice.

Liderul tranzacțional

Liderul tranzacțional se bazează pe principiul atracției. Apreciază mult dorința angajaților de a face performanță și chiar oferă adesea posibiltăți de dezvoltare și de învățare, prin participarea la cursuri sau alte programe speciale. La final, eforturile sunt recompensate. Practic, liderul tranzacțional oferă adesea recompense pentru eforturile care depășesc limita banalului de zi cu zi.

În final, putem spune că nu e ușor să conduci o echipă până nu găsești stilul care te definește. Analizează-ți parcursul, adaptează-te și acceptă ajutor!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share