Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Vine, vine anul nou! Cu ministru nou la educație…cadou

Vine, vine anul nou! Cu ministru nou la educație…cadou

Recunosc că nu am urmărit audierea miniștrilor în Parlament. Chiar nu mi se pare atât de important ca să îmi pierd nopțile. E clar că este un guvern plin de „specialiști”.

O să ne distrăm, o să râdem în hohote în următorii ani. În învățământ o să plângem, tot în hohote. După ce ne-a trecut șocul de-a o avea pe Turcan în fruntea ministerului, am rămas cu gura căscată la ungerea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru.

Aveți dreptate! Sunt cârcotașă. Ce-oi avea cu omul când el de “în toate camerele, cu toate partidele, ca rumânul imparțial” a înțeles exact ce are de făcut, adică…

Priorități de ministru

Ne dorim ca elevii să se întoarcă la şcoală cât mai curând, imediat cum situaţia epidemiologică o va permite. Priorităţile sunt grădiniţele şi elevii de şcoli primare”. O dă bine la întors de la prima frază. Dăm drumul la școli, dar pe situație epidemiologică. Nu era mai bine să spună că nu începem până când nu ne va permite situația epidemiologică? Mai românește, mai de-a dreptul. Sau e mai bine mai pe diplomație față de părinți?

„Vă spun acum, din păcate, astăzi, elevii de clasa a noua este foarte puţin probabil să aibă manuale în toamnă. Nu s-a pornit licitaţia, nu avem contract cadru”. Bun așa ! Poate trebuia să spună că una din primele măsuri va fi să rezolve o problemă care persistă, iată, de 8 ani.  Declarația este de o seninătate, ca să nu spun lipsă de responsabilitate, de-a dreptul revoltătoare. Recunosc că măcar e sincer.

„O urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc.” Asta da! Noroc cu dumnealui, că altfel nu-mi simțeam etica și integritatea susținute. Cred că m-aș fi simțit mai bine dacă afirma că va demara toate formalitățile pentru respectarea ad literam a Legii educației,  pentru aplicarea legii privind salarizarea profesorilor, adoptarea unui ordin privind educația online care să țină cont de realitățile din teren.

Așteptările și prioritățile profesorilor

Aș fi vrut să aud că în numele și pentru etica și integritatea mea va demara consultări cu profesorii de la catedră, nu cu experții. Mă refer desigur la catedrele din școlile de tot felul, nu numai din cele de elită. Ce idei mai am și eu!

Aș fi vrut să aud soluții pentru rezolvarea urgentă a lipsei acute de personal didactic, nedidactic și auxiliar.

Aș fi vrut să aud că se va deschide robinetul cu angajări pentru a se asigura un învățământ în siguranță, indiferent de situația epidemiologică.

Aș fi vrut să aud de investițiile pentru infrastructură și modernizarea bazei materiale a școlilor.

Aș fi vrut să aud despre măsurile de protecție a personalului didactic în fața abuzurilor și violenței.

Ce vreau eu taman acum când ANAF – ul va combate marea evaziune din România cu punerea sub lupă a meditațiilor? E drept că sunt profund îngrijorată de ce va face acum domnul profesor “ghinion”. Pe unde o scoate cămașa? Sau alea “nu se pune”? Oricum asociațiile de părinți nu mai au nicio grijă. Dacă se vor impozita veniturile din meditații se rezolvă automat toate problemele din sistem.

What ever…

Cireașa de pe tortul ministrului Cîmpeanu

Acum vine cireașa de pe tort.

„Un bacalaureat diferenţiat este absolut necesar. Asta în funcţie de specificul fiecărui candidat, de dorinţele lui de dezvoltare profesională şi personală”. Voi vă dați seama? Un bacalaureat în funcție de specificul fiecărui candidat și a dorințelor lui de dezvoltare profesională și personală? Ori eu nu înțeleg, ori nu înțeleg.

Domnule ministru…Bacalaureatul este deja diferențiat pe profiluri și este foarte normal așa. Dar diferențiat pe FIECARE CANDIDAT? Cât de mult să te intereseze să îți atragi simpatia elevilor și părinților ca să faci astfel de afirmații sau cât de ignorant să fii în materie de învățământ preuniversitar?

Aș fi vrut să aud că ministrul meu, acesta nou, protestează față de măsura înghețării salariilor până în 2022… Că insistă pe finanțarea corectă a educației… Că le taie macaroana tuturor experților și ONG-iștilor care mănâncă bani grei de la minister făcând nimic.

Aș fi vrut să aud că va trage la răspundere pe cei nu s-au asigurat ca TOȚI elevii să aibă acces la educație în această perioadă.

Dar ți-ai găsit! Ministrul acesta ca toți ceilalți: formă fără fond.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share