Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CETATEA COLȚ amenajată cu ajutorul voluntarilor

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendefy.

Cetatea Colț se află pe teritoriul satului Suseni, la intrarea pe valea Raușorului și la trei  km distanțǎ de satul Râu de Mori. Construcția a avut rol în apărare fiind cea mai puternică cetate cnezială din Transilvania. La poalele stâncii se află biserica fortificată construită în aceeași perioadă de Cândești. Pe pereții bisericii se mai păstrează încă mici porțiuni ale picturii originale. Alături de biserica se dezvoltă o mănăstire de călugări,  unde poți găsi ajutor și îndrumare în a ajunge la cetate. Pentru a găsi ruinele se urcă prin pădure timp de 30 de minute, cu mare atenție,  deoarece nu există marcaje. Veți vedea că fortificația a fost ridicată într-un loc strategic. De aici,  nobilul putea supraveghea drumul pe care urcau și coborau turmele de oi din munți. Și totodată avea aici un loc sigur unde își păstra bunurile și se retrăgea cu familia în caz de pericol. Se spune că Cetatea Colț a fost sursa de inspirație a romanului „Castelul din Carpați” scris de Jules Vernes.Se pare că autorul însuși a fost cândva oaspete la hanul de la poalele stâncilor unde se ridică fortificația. Povestea de dragoste pe care a trăit-o cu domnița cetății l-a inspirat să scrie romanul.

Acum, autoritățile locale au în vedere o serie de lucrări de amenajare, iar primarul comunei Râu de Mori, face un apel pe o rețea de socializare, la voluntari să-l ajute cu finalizarea acestor lucrări.

”Cetatea Colț, un important obiectiv turistic al comunei Râu de Mori, care are o afluență considerabilă de vizitatori, are nevoie de ajutorul nostru. Am început lucrările de amenajare la traseul de acees spre Cetate. Vechea potecă, care era în multe locuri închisă de vegetație și greoaie, acum este lărgită, astfel încât,  accesul să fie mult mai facil. Intenționăm să amenajăm și traseul din loc în loc, cu câte o bancuță, măsuță, făcute la fața locului din materiale locale (lemn de carpin sau altă esență). De asemenea, vrem să curățăm de vegetație incinta cetății (spini, aluni, plante cățărătoare, etc.), să montăm balustrăzi în anumite zone etc….sau orice alte idee venită din partea dumneavoastră,  suntem dispuși să o analizăm și să o implementăm.

Astfel, apelăm și la voluntari,  dintre dumnevoastră, care pot da o mână de ajutor zilele acestea, inclusiv sâmbătă. Cei care puteți, anunțați-ne când aveți disponibilitate și la ce operațiuni aveți abilități. Fiecare dintre noi putem fi utili cu ceva, ca sa facem comuna noastră mai frumoasă! Mulțumesc anticipat!”  a transmis FLAVIU DILERTEA, primarul comunei RÂUL DE MORI.

Demersurile principale care vor fi făcute în viitorul Cetății COLȚ  sunt de a intra în proprietatea locală și  de a o restaura, utilizând fondurile europene.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share