Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendefy.
Cetatea Colț se află pe teritoriul satului Suseni, la intrarea pe valea Raușorului și la trei km distanțǎ de satul Râu de Mori. Construcția a avut rol în apărare fiind cea mai puternică cetate cnezială din Transilvania. La poalele stâncii se află biserica fortificată construită în aceeași perioadă de Cândești. Pe pereții bisericii se mai păstrează încă mici porțiuni ale picturii originale. Alături de biserica se dezvoltă o mănăstire de călugări, unde poți găsi ajutor și îndrumare în a ajunge la cetate. Pentru a găsi ruinele se urcă prin pădure timp de 30 de minute, cu mare atenție, deoarece nu există marcaje. Veți vedea că fortificația a fost ridicată într-un loc strategic. De aici, nobilul putea supraveghea drumul pe care urcau și coborau turmele de oi din munți. Și totodată avea aici un loc sigur unde își păstra bunurile și se retrăgea cu familia în caz de pericol. Se spune că Cetatea Colț a fost sursa de inspirație a romanului „Castelul din Carpați” scris de Jules Vernes.Se pare că autorul însuși a fost cândva oaspete la hanul de la poalele stâncilor unde se ridică fortificația. Povestea de dragoste pe care a trăit-o cu domnița cetății l-a inspirat să scrie romanul.
Acum, autoritățile locale au în vedere o serie de lucrări de amenajare, iar primarul comunei Râu de Mori, face un apel pe o rețea de socializare, la voluntari să-l ajute cu finalizarea acestor lucrări.
”Cetatea Colț, un important obiectiv turistic al comunei Râu de Mori, care are o afluență considerabilă de vizitatori, are nevoie de ajutorul nostru. Am început lucrările de amenajare la traseul de acees spre Cetate. Vechea potecă, care era în multe locuri închisă de vegetație și greoaie, acum este lărgită, astfel încât, accesul să fie mult mai facil. Intenționăm să amenajăm și traseul din loc în loc, cu câte o bancuță, măsuță, făcute la fața locului din materiale locale (lemn de carpin sau altă esență). De asemenea, vrem să curățăm de vegetație incinta cetății (spini, aluni, plante cățărătoare, etc.), să montăm balustrăzi în anumite zone etc….sau orice alte idee venită din partea dumneavoastră, suntem dispuși să o analizăm și să o implementăm.
Astfel, apelăm și la voluntari, dintre dumnevoastră, care pot da o mână de ajutor zilele acestea, inclusiv sâmbătă. Cei care puteți, anunțați-ne când aveți disponibilitate și la ce operațiuni aveți abilități. Fiecare dintre noi putem fi utili cu ceva, ca sa facem comuna noastră mai frumoasă! Mulțumesc anticipat!” a transmis FLAVIU DILERTEA, primarul comunei RÂUL DE MORI.
Demersurile principale care vor fi făcute în viitorul Cetății COLȚ sunt de a intra în proprietatea locală și de a o restaura, utilizând fondurile europene.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea