Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Banca Regională pentru Alimente Timisoara a salvat de la risipă peste 150 de tone de alimente care au ajuns la 10.000 de persoane în nevoie din Vestul Romaniei

Banca Regională pentru Alimente Timisoara este un serviciu social care colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. Obiectivul asumat al Băncii este acela că alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare.
Înfințată în Septembrie 2020, banca luptă împotriva risipei alimentare și a sărăciei livrând bunurile colectate gratuit ONG- urilor care derulează programe sociale în Timiș, Caraș- Severin, Arad și Hunedoara.
Hana Flavia Csaszar, Președinte Banca Regională pentru Alimente Timișoara:
“ Desi Banca Regională pentru Alimente Timisoara și-a început activitatea în plină pandemie, acum după un an de activitate realizăm că dincolo de cifre, noi am dăruit bucurie în comunitate, luptând zi de zi împotriva risipei alimentare și a sărăciei, oferind o nouă valoare mâncării încă bune de consum. Lucram cu 45 de organizații non guvernamentale cu peste 10.000 de beneficiari, sociali, reali pe care îi susținem recurrent.”
În 12 luni de activitate, banca pentru alimente a colectat 150 Tone de alimente salvate, care au ajuns pe mesele familiilor în nevoie, bătrânilor singuri, copiilor din centre rezidențiale, persoanelor cu dizabilități, refugiaților din zona de vest a Romaniei sau sinistraților din Apuseni.
Una din cele 45 de organizatii non-guvernamentale asistate de Banca pentru alimente este Asociația Evanghelistica si de Caritate ,,ISR” prin Serviciul de Ingrijire de Tip Familial pentru copii ,,Fratii lui Onisim”. Alimentele donate de banca au reprezentat și reprezintă un sprijin real în îngrijirea copiilor din centru și în susținerea tuturor celorlalte proiecte derulate de organizația socială.
Dugulescu Ligia Iunia, Presedinte Asociatia Evanghelistica si de Caritate ,,ISR” :
“ Alimentele donate ne-au oferit posibilitatea de a oferi hrana necesara celor 21 de copii din cadrul centrului si celorlalți beneficiari, fără de care uneori ne-ar fi fost dificil să o procurăm, în special în aceste vremuri pe care le trăim. Bunătatea arătată reprezintă pentru noi un răspuns la rugăciuni și speranța că putem oferi un viitor mai bun acestor persoane.”
Ziua de 29 septembrie a fost declarată Ziua Mondială împotriva risipei alimentare de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations). O ocazie în care companiile sau persoane fizice pot să aibe un rol în comunitatea locală, prin eradicarea risipei alimentare care are beneficii sociale prin bunurile ce pot fi puse la dispoziția celor care nu au putere de cumpărare, economice prin donarea produselor excedentare care reduc semnificativ costurile firmei pentru depozitarea, manipularea și distrugerea sau eliminarea acestora. Mai mult donarea de alimente are si implicatii etice: bunurile pentru care s-a consumat materie primă, energie, timp și muncă ajung să fie folosite la adevărata lor valoare, dar si implicatii ecologice prin reducerea cantității de materiale distruse sau dispersate în mediu .
Hana Flavia Csaszar, Președinte Banca pentru Alimente Timișoara:
“Un studiu al Organizației Națiunilor Unite arată că 17% din totalul hranei produsă la nivel mondial ajunge la gunoi. Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor.
De aceea mandatul Bancii Regionale pentru Alimente din Timisoara este si acela de a educa populația și opri risipa alimentară,”
Se estimează că 931 de milioane de tone de mâncare a fost risipite la nivel mondial în 2019, conform Organizației Națiunilor Unite. Aproape două treimi au provenit din gospodării, un sfert din industria alimentară și puțin peste 10% din cea de retail.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share