Ziua de 15 februarie a devenit, din acest an, Ziua Națională a Lecturii, iar Universitatea Politehnica Timișoara s-a alăturat instituțiilor care au sărbătorit-o. Marți, 15 februarie 2022, în holul central al Bibliotecii UPT, a fost organizat un recital de lectură susținut de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu Timișoara, la care au asistat, pe lângă angajații Politehnicii timișorene, și un grup de elevi din clasa a V-a, de la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc.
Actorii Ana Maria Cojocaru și Cristian Szekeres au interpretat piesa „Bubico”, de I.L. Caragiale, iar Raul Băștean a citit un fragment din „S-a întâmplat într-o joi”, de Elise Wilk, în aplauzele celor prezenți la eveniment. Recitalul de lectură a fost transmis live pe pagina de Facebook a bibliotecii.
Prezent la eveniment, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al Universității Politehnica Timișoara, a subliniat faptul că lectura este liantul ce aduce oameni de categorii diferite împreună, iar dr.ing, Agneta Lovasz, directorul Bibliotecii UPT, a amintit de rolul cultural pe care și l-a asumat instituția pe care o conduce.
Legea pentru Ziua Naţională a Lecturii, recent adoptată, este un început bun pentru promovarea lecturii drept catalizator pentru o societate dezvoltată şi educată. O zi naţională a lecturii va crea cadrul necesar pentru derularea de activităţi de încurajare a cititului la nivel naţional, sărbătorind, în acelaşi timp, două mari personalităţi născute pe data de 15 februarie, cu un rol fundamental în dezvoltarea şcolii româneşti şi în promovarea lecturii în România, atât prin operele lor literare, cât şi prin activitatea politică şi socială: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.
Potrivit legii adoptate de Parlament, cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se vor putea organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.
Studiile de specialitate arată că lectura este un obicei sănătos, nu doar de relaxare sau îmbogăţire a culturii generale şi cunoştinţelor. Studiile arată că şase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%. Alte studii arată că lectura creşte nivelul de empatie, cunoştinţele generale şi dezvoltă vocabularul. De exemplu, citind 20 de minute pe zi, ajungi să citeşti 1,8 milioane de cuvinte pe an. De aceea, doar citind, copiii pot învăţa între 4.000 şi 12.000 de cuvinte noi în fiecare an.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”