Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

O carte pe care trebuie să o cumpărați copiilor: ”Păun Împărat”, basm pentru cei ce vor schimba lumea

Păun Împărat este o povestire caldă pentru copii și se vrea a fi, deopotrivă, o cale spre revenirea la valorile reale. Autorul a adăugat ca subtitlu ”basm pentru cei ce vor schimba lumea”, semn că lucrurile bune trebuie să aibă un punct de pornire și acela nu poate fi altul decât copiii.

Vasile Lupașc Sfinteș este o personalitate a cetății Târgoviște. Măreața capitală a Țării Românești poartă oameni de seamă și-aceștia din urmă îi cinstesc numele. După trilogia ”Răstignit între Cruci” au văzut lumina tiparului alte creații literare depre care vom face referire în alte articole, sau despre unele am scris deja cu vreme în urmă.

O relație aparte s-a înodat între scriitorul și istoricul Vasile Lupașc pe de-o parte și orașul celor 33 de ”împărați” români, de cealaltă parte. Povestea aceasta de dragoste pare fără sfârșit și când privești de undeva de sus nu îți dai seama care oferă mai mult. Pe măsură ce scriitorul cântă istoria locului, ca din pămant apar noi provocări. Una dintre ele a fost scurtmetrajul de animație „O poveste despre Vlad Țepeș Drăculea” premiat la RATMA Film Festival, Marea Britanie.

”Păun Împărat”, basm pentru cei ce vor schimba lumea

Dar așa cum spuneam mai sus pe Vasile Lupașc Sfinteș îl încearcă ”îngrijorarea” și-atunci le dă de joacă și de bucurie copiilor într-un fel anume, unul care va schimba și va salva lumea. Cartea poate fi găsită în librăriile Fragilistic și Dialar din Târgoviște, precum și la Curtea Domnească.

Păun Impărat este aparent un basm clasic, scris într-o limbă română caldă, arhaică, exact ca cele din copilaria noastră. Dar, citindu-l vedem că tema principală este extrem de modernă. De unde vine această îmbinare de arhaic și modern?

Vasile Lupașc: Păun Impărat s-a nascut din multă dragoste și din îngrijorare.

In primul rând am observat de ani de zile că mare parte din basmele scrise recent nu mai au pilde. Făt Frumos apucă sabia, lovește în stânga și în dreapta, o cucerește pe Cosânzeana lui și cam asta este.  Un fel de Rambo.

Ori rolul basmului în istorie a fost întotdeauna acela de dascăl blând al poporului. Așa că Păun Impărat are în primul rând pilde pentru cei mici și cei mari, sfaturi despre cum putem trăi  mai bine cu toții, împreună.

Care este pilda principală a acestui basm?

V.L.: Invățăturile sunt mai multe, dar poate cea la care țin cel mai mult este respectul față de tot ce înseamnă ființă vie, mai cu seamă față de pădure cu vietățile, aerul și magia ei.

Prea ne dăm pădurile pentru nimic, prea permitem altora să ne fure frumosul din țară. Ca în orice proiect cu adevărat mare, educația pentru protejarea codrilor noștri și a tuturor formelor de viață trebuie să înceapă de la vârste fragede și trebuie făcută într-un mod cât mai plăcut!

Sper ca cei care astăzi sunt mici să înceapă să iubească natura, să o respecte și la nevoie, să o apere!


Absolvent al Colegiului Național Ienachiță Văcărescu, secția Filologie, și al Universității „Valahia”, Facultatea de Istorie-Geografie, Vasile Lupașc Sfinteș a făcut să renască după Revoluție, romanul istoric. Până în prezent, autorul a publicat 14 cărți, toate cu temă istorică. Este, de asemenea, autorul a numeroase articole de istorie, publicate în reviste de specialitate.

Aflați mai multe de pe site-ul www.editura-rhea.com. Tot aici puteți achiziționa operele autorului. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share