Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Scăpat din lagarele naziștilor moare în apartamentul său din Harkiv

Să supraviețuiești lagărelor de exterminare naziste Buchenwald, Peenemünde, Dora, Bergen-Belsen și să mori în apartamentul tău din Harkiv sub bombele rușilor, în așa-numita „operațiune militară specială de denazificare“.
Boris Romantschenko  avea 96 de ani și era vice-președintele Comitetului internațional Buchenwald-Dora. Toată viața și-a dedicat-o documentării barbariei naziste din cel de-al doilea război mondial, educației generațiilor tinere și parcursului memorial.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Scăpat din lagarele naziștilor

Scăpat din lagarele naziștilor

S-a născut în Bondari lângă Sumy în ianuarie 1926 și târât la Dortmund în 1942, unde a fost nevoit să facă muncă forțată zile întregi. A încercat să scape, dar a fost prins și plasat în lagărul de concentrare Buchenwald în octombrie 1943. Alte stații au fost Peenemünde, unde a trebuit să se alăture V2, KZ Mittelbau și KZ #BergenBelsen.
Boris Romantschenko s-a angajat în Comitetul Internațional Buchenwald-Dora în calitate de vicepreședinte pentru Ucraina timp de mulți ani. La fel a vorbit și pe 15. Aprilie 2012 despre fostul Appellplatz des KZ Buchenwald den Schwur von Buchenwold în limba rusă: „Idealul nostru este să construim o nouă lume a păcii și libertății. (“Construirea unei noi lumi a păcii și libertății este idealul nostru! “)
„După cum am aflat de la rude, prietenul nostru Boris Romantschenko, care a supraviețuit KZ-urilor #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora und #BergenBelsen, a fost ucis vinerea trecută într-un atentat cu bombă asupra casei sale din #Charki Suntem profund îndurerați”,  spune fundația într-un comunicat. Potrivit nepoatei sale, Romanshenko locuia într-o clădire cu mai multe etaje, lovită de un foc de armă.  La cei 96 de ani ai lui  a muncit intens pentru memoria crimelor NS și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora” au transmis cei din fundație.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share