Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

S-au pierdut aseară opt ore vitale pentru viața acestor animale în vama Halmeu

Pe dinăuntru ne schimbă oamenii, pe dinafară timpurile! Iar împreună știm a construi o lume mai bună!
După patru  zile de drum plin de pericole, obstacole și de birocrație excesivă la granițe, leul Simba salvat din Zaporizhia (Ucraina), însoțit de lupul Wally, au ajuns la Rădăuți. Convoiul a fost întârziat cu o zi pentru că animalele mari pot intra în România doar pe la Halmeu, Satu-Mare.
Aceasta rută ocolitoare plus timpul pierdut la graniță puteau costa viața animalelor.
”Rugăm Guvernul României să permită trecere animalelor mari și pe la Vama Siret. Am lămurit azi de la bun început, de la prima oră a dimineții și înainte de a descărca animalele – cel mai important aspect al acestei operațiuni – și anume faptul că aceste animale NU vor rămâne definitiv în grădina zoologică din Rădăuți Suceava, ci doar temporar. Statutul, principiile si poziția Asociației Casa lui Patrocle sunt de salvator și apărător al drepturilor animalelor. Și nu, noi nu vom popula niciodată grădinile zoologice! După o operațiune de descărcare ce a durat 6 ore, animalele au fost cazate și sunt în siguranță. Am folosit cuvântul siguranță pentru a sublinia în mod expres faptul că aceste animale au fost salvate de la o moarte sigură și am făcut eforturi fără precedent pentru le aduce aici și a le avea sub nasul și controlul nostru.
Perioada de carantină este de 21 de zile, iar noi am început deja demersurile pentru transferul ulterior. Leul va pleca către un sanctuar din Africa, iar cu lupul va fi mai ușor pentru că avem sanctuare și pe teritoriul României. Sunt liste întregi de așteptare pentru animalele care trebuie să plece pe alt continent, dar vom reuși. Îi vom scoate de pe betoane și din spatele gratiilor și le vom oferi libertatea unor sanctuare similare cu mediul lor natural.
Misiunea îndeplinită azi cu succes a fost posibilă prin implicarea unei armate întregi de oameni care și-au pus sufletele la treabă pentru a face un bine. Animals International – Romania, Animals Without Frontiers, Casa lui Patrocle, Gabriel Păun/ Gabriel Peacock, Anita si ale unor persoane private din Ucraina si UK.
Mulțumim autorităților care ne-au sprjinit. DSV Suceava, Mihai Voloșeniuc, Garda de Mediu Suceava.
Iar într-un mod aparte și de suflet, dnului Ionut Epureanu, purtătorul de cuvânt IPJ Suceava, omul care a stat toată noaptea trecută cu noi în telefon și pe grupul cu locația live a transportului pentru a organiza echipajele de poliție și a face posibilă escortarea oficială până la destinație.
Pentru noi este frustrant faptul că am scos aceste animale de pe betoanele Ucrainei și le-am băgat pe betoanele României. Diferența însă,  este de la cer la pământ, de la viață la moarte, precum este de la războiul de-acolo către pacea pe care le-o putem oferi aici. Grădina Zoologică este DOAR un popas temporar și scurt în drumul lor către libertate.  Directoarea  grădinii zoologice din Rădăuți este o femeie bună, inimoasă, la fel și îngrijitorii. Toate animalele aflate în țarcuri sunt îngrijite, însă o spunem drept și să ne fie cu iertare – sunt private de cel mai de preț lucru din lume, LIBERTATEA! Însă, în contextul actual de fortă majoră, noi le mulțumim pentru sprijin, colaborare și găzduirea scurtă a animalelor refugiate.
Vom încerca de asemenea să purtăm discuții cu autoritățile competente, să inițiem și să începem de undeva o procedură pentru a permite trecerea animelor mari și prin Vama Siret.  S-au pierdut aseară opt ore vitale pentru viața acestor animale în vama Halmeu. Vrem să facem mai multă treabă și mai puține hârtii. Și mai vrem să salvăm animalele, iar abia apoi să facem dosarele cu șină. O s-o rezolvăm și pe asta. Ca fapt divers, am citit acum într-un tabloid local cum că salvarea acestor animale s-a făcut la inițiativa unui anumit domn, ales într-o funcție publică. Deloc etic. Haideți să fim corecți cu noi înșine, corecți unii cu alții, să nu ne mai asumăm merite și lauri care nu ne aparțin – pe munca, organizarea, energia, stresul și oboseala altora. În rest, s-auzim de bine! A fost o noapte albă și o zi lungă. Suntem obosiți, dar într-un fel aparte…cu pace în suflete” au ținut să transmită reprezentații ong-ului care au adus animalele în România.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share