Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România este parte semnatară a Convenției – Cadru pentru dezvoltarea durabilă și protejarea Carpaților (Convenția Carpatică)

România este parte semnatară a Convenției – Cadru pentru dezvoltarea durabilă și protejarea Carpaților (Convenția Carpatică), document strategic al cărui obiectiv general îl reprezintă cooperarea în diverse domenii, precum: conservarea biodiversităţii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale.
Din partea României, Agenția Națională a Zonei Montane coordonează Grupul de Lucru „Agricultură și Dezvoltare Rurală” din cadrul Convenției Carpatice (WG SARD).
Joi 17 martie 2022, a avut loc în sistem online, cea de-a a 5-a întâlnire a acestui Grup de Lucru. La eveniment au participat delegați oficiali ai părților din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, precum și observatori de la organizații precum: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO, Euromontana, Eurac Research, Romontana.
Din România, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului (punctul focal al Convenției Carpatice), Ministerului Afacerilor Externe și Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM). Întîlnirea a fost moderată de către doamna Veronica Țaran Baciu, director general al ANZM.
Din cele 8 teme de dezbateri propuse de către partea română, în cadrul Grupului de Lucru pentru implementarea Protocolului SARD în următoarea perioadă (până la sfârșitul anului 2023), au fost selectate un număr de  TREI:
1. Modele de bune practici: Lanțuri alimentare scurte – De la fermă la consumator
2. Scheme de calitate și certificarea „Produs montan”
3. Asocierea fermierilor și procesatorilor din zona montană – beneficii și modele de bune practici
Secretariatul Convenției Carpaților, prin vocea autorizată a șefului acestuia, domnul Harald Egerer, a mulțumit României și Agenției Naționale a Zonei Montane, pentru modul în care s-a implicat, a organizat și gestionat acest grup de lucru.
Agenția Națională a Zonei Montane, prin reprezentanții din teritoriu, Părăian Anamaria – CRDM Hațeg, Ionescu Gruia Valerica Letiția – ODM Hunedoara și Corin Ioan Ciordas – ODM Brad, a participat la vizita domnului ministru Adrian Ionuț Chesnoiu și la ședința de lucru, din județul Hunedoara.
Zona montană a României constituie un teritoriu special, de interes naţional, cu un imens potenţial economic, social, cultural şi de mediu. Acest areal trebuie să beneficieze de o politică specifică, bine definită, conform principiilor dezvoltării durabile şi în conformitate cu politicile europene.În acest scop, a fost înfiinţată Agenţia Națională a Zonei Montane (ANZM), în conformitate cu prevederile Legii muntelui nr. 197/2018 și H.G. NR. 1036/2018. ANZM îşi are sediul în municipiul Vatra Dornei şi se află în directa subordonare a MADR și este prezentă în teritoriul național prin centre regionale și oficii de dezvoltare montană.Principalul rol al ANZM este acela de a elabora şi implementa strategia şi politicile privind dezvoltarea şi protecţia zonelor montane din România, precum şi implementarea unor măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi bugetul de stat.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share