Sănătatea este starea unui organism viu în care toate organele sale își pot îndeplini funcțiile vitale. Protejarea sănătății cetățenilor este una dintre funcțiile statului.
Problema definirii conceptului de sănătate
Definiția conceptului de „sănătate” este o problemă fundamentală a științei biomedicale moderne. Întrucât acest concept are multe aspecte și este condiționat de mulți factori, necesită o abordare integrată a soluției sale. Toată lumea este conștientă de faptul că „sănătatea este bună, iar boala este rea”. Explicarea esenței sănătății este mai dificilă decât esența bolii. De aceea, nu există încă o definiție clară, acceptabilă pentru toți a conceptului de sănătate.
Se crede că sănătatea este starea normală a corpului, care se caracterizează prin autoreglare optimă, coordonare completă în funcționarea tuturor organelor și sistemelor, echilibrul dintre organism și mediu în absența manifestărilor dureroase. Prin urmare, principalul semn de sănătate este capacitatea organismului de a se adapta la efectele factorilor de mediu. Astfel, un organism sănătos poate rezista la stres fizic și psihic semnificativ, nu doar adaptându-se la acțiunea factorilor de mediu extremi, ci și funcționând pe deplin în aceste condiții. Putem spune că sănătatea este capacitatea organismului de a fi în echilibru cu mediul.
Starea de sănătate nu este ceva static. Acesta este un proces dinamic și, prin urmare, starea de sănătate se poate îmbunătăți sau înrăutăți.
Rezumând toate definițiile de mai sus ale conceptului de „sănătate”, este indicat să spunem că sănătatea trebuie înțeleasă ca procesul de menținere și dezvoltare a funcțiilor biologice, fiziologice, psihologice, a capacității optime de muncă și a activității sociale cu o durată maximă a vieții active.
Cum să te menții sănătos?
Mulți factori ne influențează sănătatea. Menținerea corpului într-o formă „de lucru” nu este dificilă, deși necesită un efort. Unul dintre punctele cheie ale acestui complex este respectarea unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Dacă în dietă apar zilnic legume și fructe proaspete, cereale, lapte, pește și carne, poți fi sigur că organismul primește vitaminele și mineralele necesare menținerii vieții. Și 2 litri de apă potabilă curată zilnic, vor ajuta la încetinirea uzurii premature și a îmbătrânirii corpului. Al doilea punct important în menținerea sănătății este mișcarea. Un stil de viață sedentar este principalul inamic al organismului noastru.
Experții au calculat de multă vreme numărul optim de pași pe zi: ar trebui să fie de cel puțin 10 000. Și dacă adaugi la acest minim antrenamentul sportiv, poți uita de bătrânețea timpurie și de boli. Dar chiar și respectarea regulilor de mai sus nu va da efectul dorit dacă persoana are obiceiuri proaste, trăiește într-o stare de stres constant sau lipsă cronică de somn (mai puțin de 6 ore pe zi). Un mod de viață sănătos este îndeplinirea tuturor regulilor complexului. Numai în acest caz, poți conta pe o sănătate bună.
Ai grijă de propria sănătate
Fiecare om ar trebui să aibă grijă de sănătatea sa în primul rând. Este mai bine să previi boala decât să o vindeci. Primul element important al îngrijirii sănătății este monitorizarea propriei stări de bine. Un loc important îl ocupă igiena personală, comunicarea activă și sănătoasă cu alte persoane, condiții confortabile de muncă, alimentație rațională și un stil de viață sănătos.
Suntmamica.com îți vine în ajutor cu informații despre sănătate, nutriție, parenting și psihologie – zilnic, pentru a te susține și a te ghida în procesul de menținere a stării de bine și armoniei! Întră aici și descoperă sfaturi prețioase pentru sănătate fizică și psihică!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi