Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale cu SuntMamica.com

Sănătatea este starea unui organism viu în care toate organele sale își pot îndeplini funcțiile vitale. Protejarea sănătății cetățenilor este una dintre funcțiile statului.

SuntMamica

Problema definirii conceptului de sănătate

Definiția conceptului de „sănătate” este o problemă fundamentală a științei biomedicale moderne. Întrucât acest concept are multe aspecte și este condiționat de mulți factori, necesită o abordare integrată a soluției sale. Toată lumea este conștientă de faptul că „sănătatea este bună, iar boala este rea”. Explicarea esenței sănătății este mai dificilă decât esența bolii. De aceea, nu există încă o definiție clară, acceptabilă pentru toți a conceptului de sănătate.

Se crede că sănătatea este starea normală a corpului, care se caracterizează prin autoreglare optimă, coordonare completă în funcționarea tuturor organelor și sistemelor, echilibrul dintre organism și mediu în absența manifestărilor dureroase. Prin urmare, principalul semn de sănătate este capacitatea organismului de a se adapta la efectele factorilor de mediu. Astfel, un organism sănătos poate rezista la stres fizic și psihic semnificativ, nu doar adaptându-se la acțiunea factorilor de mediu extremi, ci și funcționând pe deplin în aceste condiții. Putem spune că sănătatea este capacitatea organismului de a fi în echilibru cu mediul.

Starea de sănătate nu este ceva static. Acesta este un proces dinamic și, prin urmare, starea de sănătate se poate îmbunătăți sau înrăutăți.

Rezumând toate definițiile de mai sus ale conceptului de „sănătate”, este indicat să spunem că sănătatea trebuie înțeleasă ca procesul de menținere și dezvoltare a funcțiilor biologice, fiziologice, psihologice, a capacității optime de muncă și a activității sociale cu o durată maximă a vieții active.

Cum să te menții sănătos?

Mulți factori ne influențează sănătatea. Menținerea corpului într-o formă „de lucru” nu este dificilă, deși necesită un efort. Unul dintre punctele cheie ale acestui complex este respectarea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Dacă în dietă apar zilnic legume și fructe proaspete, cereale, lapte, pește și carne, poți fi sigur că organismul primește vitaminele și mineralele necesare menținerii vieții. Și 2 litri de apă potabilă curată zilnic, vor ajuta la încetinirea uzurii premature și a îmbătrânirii corpului. Al doilea punct important în menținerea sănătății este mișcarea. Un stil de viață sedentar este principalul inamic al organismului noastru.

Experții au calculat de multă vreme numărul optim de pași pe zi: ar trebui să fie de cel puțin 10 000. Și dacă adaugi la acest minim antrenamentul sportiv, poți uita de bătrânețea timpurie și de boli. Dar chiar și respectarea regulilor de mai sus nu va da efectul dorit dacă persoana are obiceiuri proaste, trăiește într-o stare de stres constant sau lipsă cronică de somn (mai puțin de 6 ore pe zi). Un mod de viață sănătos este îndeplinirea tuturor regulilor complexului. Numai în acest caz, poți conta pe o sănătate bună.

Ai grijă de propria sănătate

Fiecare om ar trebui să aibă grijă de sănătatea sa în primul rând. Este mai bine să previi boala decât să o vindeci. Primul element important al îngrijirii sănătății este monitorizarea propriei stări de bine. Un loc important îl ocupă igiena personală, comunicarea activă și sănătoasă cu alte persoane, condiții confortabile de muncă, alimentație rațională și un stil de viață sănătos.

Suntmamica.com îți vine în ajutor cu informații despre sănătate, nutriție, parenting și psihologie – zilnic, pentru a te susține și a te ghida în procesul de menținere a stării de bine și armoniei! Întră aici și descoperă sfaturi prețioase pentru sănătate fizică și psihică!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share