Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Alte 20 de trenuri electrice, moderne achiziționate

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat astăzi un contract  cu francezii de la Alstom pentru achiziția a 20 rame electrice de lung parcurs și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani. Contractul a fost semnat de Ștefan Roșeanu, președinte ARF și de Gabriel Stanciu, director general Alstom Transport România.

Contractul finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional POIM este de aproximativ 1,3 miliarde lei pentru 20 de unități electrice noi, dar poate fi extins până la 37 de trenuri și o valoare de 3,7 miliarde lei. Obiectivul general al contractului îl reprezintă achiziţionarea de material rulant nou pentru pasageri (inclusiv conceptul de întreţinere), care va fi distribuit operatorilor feroviari de călători din România, pe bază de act adiţional la contractele de servicii publice, ce urmează a fi elaborate în conformitate cu Regulamentul UE 1370/2007, modificat prin Regulamentul UE 2338/2016 şi prevederile legislaţiei din România. Livrarea primei rame se va face la finalul anului 2023pachetul complet de 37 de rame urmând a fi livrat până la finalul anului 2024. Trenurile electrice (RE-IR) au o capacitate de transport de 351 de locuri pe scaune/tren, la o viteză maximă de circulație de 160 km/h. Ramele electrice sunt compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare). Noile trenuri urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

 București Nord – Constanța
București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
București Nord – Brașov – Cluj
București Nord – Brașov – Deda – Cluj
București Nord – Brașov
București Nord – Iași
București Nord – Suceava
București Nord – Galați
București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria
București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
Cluj – Timișoara
Cluj – Suceava – Iași.

Ministerul Transporturilor a cumpărat ultimele trenuri noi pentru CFR Călători în 2004-2005 (automotoarele Desiro – Săgeata Albastră). Trenurile, care vor putea circula cu o viteză de 160 km/h, vor fi dotate cu: zonă pentru călători cu dizabilități; zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat; zonă de bar sau bistro; sisteme de climatizare; conexiune wi-fi. Trenurile vor veni intr-un ritm de patru unități pe lună, fiind asamblate în Italia. Deocamdată se vor definitiva specificațiile tehnice exacte. Există o problemă a costurilor de fabricație/prețului de vânzare cauzată de explozia prețurilor la materii prime, precum oțelul, cuprul, aluminiul. Una dintre soluțiile identificate este cea a plății trenurilor în euro, astfel fiind evitate costurile de hedging (gen conversia euro lei la primirea banilor de către România de la UE și apoi conversia lei euro de către Alstom). Astfel costurile pot fi reduse cu cel puțin 16%. Există o problemă cu circuitele integrate, existând perioade de așteptare de ordinul lunilor la livrarea celor dedicate componentelor de mare putere ale trenurilor. Trenurile vor avea o disponibilitate de 98% ceea ce va scuti ARF de întrebări de genul de ce un anume tren nu a ajuns în gară la ora stabilită? Trenurile vor fi puse la dispoziția operatorilor care câștigă contracte de servicii publice cu ARF însă nu în mod gratuit ci cu plata unor sume/chirii ce vor fi stabilite. Gama livrată României va semăna cu trenurile POP livrate Italiei, mai puțin tensiunile de alimentare ale liniei, mai mari în România. Perioada de mentenanță poate fi extinsă până la 30 de ani adică va coincide cu durata de viață a trenului.

Ministerul Transporturilor a publicat joi seara bugetul CFR Călători pe 2022, care este fundamentat pe scumpirea biletelor de tren începând cu data de 1 iulie. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ nu se precizează cu ce procent se vor majora tarifele, însă se precizează că acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2013. Societatea își propune un program ambițios de reparare a materialului rulant, fapt ce va duce la acumularea unei pierderi record, de 133 milioane de euro.

ot guv cfr

Iar în ședința de astăzi, guvernul a aprobat toate  bugetele companiilor feroviare de stat.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share