Suntem stabili în asigurarea cu produse agroalimentare a populaţiei ţării

APIA se află în plină Campanie de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022. Astfel, în perioada 1 – 22 martie 2022, au fost depuse 215.378 cereri de plată pentru o suprafață de 1.093.251,12 ha.

Completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat prin butonul Asistență.

”Este important să le plătim fermierilor sumele cuvenite la timp. (…) Am finalizat aproape toate plăţile şi, dacă facem un calcul, este o valoare de peste un miliard de lei, care deja a intrat în conturile lor. Încercăm şi facem toate aceste eforturi pentru că ei trebuie să rămână competitivi, să asigure un nivel de producţie cât mai aproape de potenţialul maxim al României, pentru că, vedeţi, la nivel global se discută de crize alimentare. Şi vreau să vă spun şi le spun tuturor românilor că România nu se află într-o astfel de situaţie. Din punctul ăsta de vedere, suntem stabili în asigurarea cu produse agroalimentare a populaţiei ţării. (…) Noi putem să producem alimente pentru populaţia ţării şi să ne asigurăm necesarul intern.(…) De siguranţa alimentară nu trebuie să fim îngrijoraţi pentru că, v-am spus, în România nu se va putea vorbi de criză alimentară. Criza alimentară apare atunci când este penurie de alimente.

În schimb, evident, contextul geopolitic global ne va afecta şi pe noi, în sensul în care se reconsideră, se reconfigurează noi pieţe, iar agricultura României trebuie să profite de acest lucru pentru că putem cuceri pieţe noi şi să nu mai exportăm materie primă, să o procesăm în ţară, să vindem produse agroalimentare cu valoare înaltă. Chiar le spuneam astăzi la conferinţă colegilor noştri că România poate deveni, din grânarul Europei, hipermarket-ul Europei, se poate transforma în lucrul acesta, trebuie doar măcar o verigă pe lanţul de procesare să fie integrată şi cu siguranţă avem această oportunitate”, a spus astăzi ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă, la Bistrița.

1.-MMC-Brosura-2022

Reamintim fermierilor că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărțile și listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției.  În conformitate cu prevederile OMADR nr.46/25.02.2022, Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată se va încheia la data de 16 mai 2022.

Totodată, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, a demarat constituirea unui amplu Comitet consultativ cu reprezentanții tuturor sectoarelor din agricultură și industrie alimentară pentru elaborarea de politici publice pe baza dialogului cu toți cei interesați.

În calitate de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, îmi doresc instituirea unui mecanism de dialog constructiv cu reprezentanții mediului asociativ din principalele sectoare ale agriculturii, industriei alimentare şi dezvoltării rurale. Principalul scop al acestui mecanism este reprezentat de dorinţa mea de a elabora politici publice coerente în sectorul agroalimentar la care să contribuie activ, pe baza expertizei lor, reprezentanții beneficiarilor acestora, anterior adoptării lor”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU. Prin intermediul Comitetului Consultativ pentru Politici Agroalimentare, organizațiile reprezentative din agricultură vor avea o relație directă cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, în vederea asigurării predictibilității noilor politici sectoriale în domeniile reglementate.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share