Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

NU se mai justifică îngrădirea libertăților cetățenilor!!!!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, în calitate de membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, a cerut, în PE, explicații clare privind propunerea Comisiei Europene de prelungire a regulamentului ce impune certificatul digital al UE privind Covid.
Susținătoare ferventă a drepturilor și libertăților cetățenești, grav afectate de pandemie, eurodeputatul Grapini a adresat mai multe întrebări punctuale legate de prelungirea acestui regulament și, implicit, a certificatului digital Covid.
“Întrebările sunt, de altfel, puse de cetățenii din țara mea,  care așteaptă răspunsuri clare. M-a surprins, de altfel, că s-a spus că vaccinul care nu a primit acceptul nu mai este recunoscut la nivelul statelor membre ale UE. Întrebările cetățenilor sunt de bun-simț : Ce fac cei care s-au vaccinat cu un vaccin pus pe piață și, acum, retroactiv, nu mai este acceptat? Cine răspunde dacă acești cetățeni au efecte adverse în urma vacinării? Definiția pandemiei de acum mai este valabilă ca aceea de acum doi ani? Concret, ce înseamnă pandemie? Care sunt criteriile de definire a acesteia?”, a punctat Maria Grapini, care a sancționat, în context, faptul că atât OMS, cât și Comisia Europeană nu și-au făcut treaba în acești doi de pandemie, când au avut timpul necesar să facă o analiză științifică, de impact, foarte riguroasă.
De asemenea, europarlamentarul umanist a taxat și faptul că acest regulament a fost încălcat, în mod repetat, de statele membre.
„Despre ce regulament mai vorbim? Un regulament, în opinia mea, trebuie respectat întru totul de statele membre. La început, am votat un regulament în care cele două doze de vaccin erau valabile un an. Apoi, termenul s-a redus la nouă luni. La rândul său, certificatul de trecere prin boală a fost votat de noi ca având o valabilitate de șase luni, apoi unele state i-au redus valabilitatea la patru luni. Asistăm la o bulversare totală a modului de circulație între statele membre, mai mult, vorbim de o contrazicere în termeni, atâta timp cât noi, comisia LIBE, trebuie să apărăm libertățile cetățenilor. În același timp însă, noi îngrădim aceste libertăți, permițând în regulament această lejeritate de care fiecare stat membru profită, aplicând, după bunul plac, propriile sale reguli”, a mai spus eurodeputatul.
Totodată, Maria Grapini a reierat discriminarea la care sunt supuși cetățenii care nu se pot vaccina, în condițiile în care au o boală autoimună sau cronică.
“Cum vor circula aceștia? Vom avea încă un an restricții pentru acești cetățeni? Eu cred în prevenție dar mai ales cred că prevenția cea mai bună și cea mai sigură este cea pe care și-o face fiecare cetățean. Nu cred că cetățenii vor să se îmbolnăvească, nu cred că cetățenii vor să moară!(…) „Din punctul meu de vedere, nu cred că suntem pregătiți să acordăm o prelungire pentru an a acestui regulament în contextul în care nu avem aceste date. Și mă refer la studiul de impact de la Comisie și de la OMS. Mai mult, specialiștii de la OMS ne-au spus că, pe viitor, vom trăi cu acest virus. Acest virus, cum sunt și cele de viroză, de gripă, nu va dispărea. Și, atunci, ce facem? Prelungim, din an în an, și apare această fragmentare a pieței interne, dar mai ales a a drepturilor cetățenilor de a circula dintr-o țară în alta? Nu mai văd atunci rostul unei piețe unice și a unei UE în care libertățile cetățenilor sunt garantate! Am adresat aceste întrebări, în scris, și Comisiei și nu știm ce să răspundem cetățenilor din țara noastră!”, a completat în intervenția sa, Maria Grapini.
La rândul său, reprezentanta Comisiei Europene a precizat că actualul regulament a îmbunătățit nivelul de aliniere, ca și reacție la pandemie, al statelor membre, dând exemplu în sprijinul afirmațiilor sale situația de acum un an când toată Europa era în lockdown.
“Ne confruntăm cu incertitudinea unor noi valuri. Ieri, am avut o creștere a incidenței Covid, în 11 state membre, deci nu putem fi siguri în privința evoluției. Și, v-aș astrage atenția asupra capacității de reacție și s-ar putea să nu avem instrumentul necesar și să ne trezim, în mijlocul iernii, cu o situație mult înrăutățită”, a menționat reprezentanta Comisiei Europene.
”Fug de răspunsuri concrete pentru că nu au argumente! Este clar că nu mai putem vorbi de pandemie, ci de existența virusului ca și la gripă și nu se mai justifică îngrădirea libertăților cetățenilor” a conchis europarlamentatul român, Maria Grapini .
Distribuie acest articol Oficial Media
Share