Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aliații NATO au convenit că trebuie să ne dublăm eforturile pentru a investi mai mult și mai rapid în apărarea noastră

Secretarul NATO Jens Stoltenberg și-a  prezentat astăzi, raportul anual pentru anul  2021, care acoperă toate aspectele activității Alianței în ultimul an.

Despre Ucraina, acesta  a spus că ”NATO a avertizat în mod repetat că Rusia este gata să lanseze o invazie cu drepturi depline a Ucrainei. Ne-am pregătit pentru ce e mai rău, dar am muncit din greu pentru ce e mai bun. Am depus toate eforturile pentru a angaja Rusia în dialog, dar Moscova ne-a refuzat constant și, în cele din urmă, a decis să întrerupă relațiile diplomatice. Toamna trecută, am luat și măsuri pentru a spori pregătirea forțelor noastre, a desfășura mai multe trupe în partea de est a Alianței noastre și a consolidat sprijinul nostru pentru Ucraina”.

 

Secretarul general a explicat că sprijinul pe termen lung al NATO pentru Ucraina a însemnat că forțele ucrainene sunt acum mai mari, mai bine echipate, mai bine antrenate și mai bine conduse decât oricând. El a spus că Rusia încearcă acum să se regrupeze, să-și aprovizioneze și să-și consolideze ofensiva în regiunea Donbas. Domnul Stoltenberg a spus: „Rusia trebuie să pună capăt acestui război fără sens. Retrage-și toate trupele. Și angajați-vă în discuții cu bună-credință.” Dl Stoltenberg a spus că anii de muncă a NATO,  pentru a consolida Alianța au însemnat că NATO a răspuns rapid și decisiv pentru a apăra și proteja toți Aliații. El a amintit că în 2021, cele mai noi două sedii comune ale NATO au devenit pe deplin operaționale și că forțele aliate au rămas pregătite și vigilente, cu misiuni și desfășurări din regiunea baltică și  în Irak. Cu privire la retragerea de anul trecut a Misiunii Resolute Support din Afganistan, secretarul general a remarcat că Aliații au reușit să evacueze peste 120.000 de persoane în decurs de trei săptămâni și că aproximativ 2.000 de afgani care lucraseră pentru NATO au fost acum relocați în țările aliate. El a spus: „Lecțiile pe care le-am învățat din Afganistan vor modela răspunsul Alianței la crize în viitor”.

Secretarul general a observat că 2021 a fost al șaptelea an consecutiv de creștere a cheltuielilor pentru apărare între Aliații europeni și Canada, însumând o creștere de 3,1% în termeni reali și un total de 270 de miliarde de dolari în plus față de 2014. Aliații au făcut recent anunțuri privind creșteri semnificative și achiziții. de capabilități de ultimă oră. Dl Stoltenberg a spus că, la Summitul extraordinar al NATO de săptămâna trecută: „Aliații au convenit că trebuie să ne dublăm eforturile pentru a investi mai mult și mai rapid în apărarea noastră”.

Pregătirea pentru viitor: NATO 2030
NATO 2030 este o inițiativă ambițioasă, condusă de secretarul general Jens Stoltenberg, pentru a se asigura că NATO rămâne pregătită, puternică și unită pentru o nouă eră a concurenței globale sporite. Pe parcursul anilor 2020 și 2021, secretarul general s-a consultat pe scară largă cu aliații cu privire la modul de a face NATO și mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor. El a primit, de asemenea, contribuții valoroase din partea unui grup independent de experți. În plus, secretarul general s-a angajat cu societatea civilă, tineri, parlamentari și sectorul privat pentru a aduna idei care au contribuit în cele din urmă la modelarea agendei NATO 2030.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share