Astăzi 3 august, trupa COLOR din Valea Jiului împlinește 45 de ani de activitate. Sunt ani mulți, cu realizări, dar și dezamăgiri, mai ales în ultima perioadă, când actul cultural este lăsat mai la urmă de anumiți factorii decidenți, la evenimente fiind promovate mai mult, în această perioadă, trupe și personaje care nu prea au parte de pregătire muzicală, dar, care, au priză la un anumit tip de public, în special cel tânăr.
Și totuși, Valea Jiului are valori cu care trebuie să se mândrească și se cuvine să dăm importanță zilei de astăzi, când aniversăm, o trupă legendară, iar evenimentul trebuie să rămână înscris în istoria zonei.
Membrii fondatori ai trupei sunt: Fane Abradoai, Geo Costin, Dan Baban, Tavi Cordea Și Noru Baban .
S-au lansat în Vulcan în anul 1977, iar în 1980 au venit la Lupeni și multă vreme, au activat la Clubul E.M. Lupeni. Pe parcursul activității culturale li s-au alaturat : Mircea Moldovan , Ileana Berchi , Nicu Popa , Sanyi Lakatos , Nelutu Nicoară Englezu , Iuliu Panta , Marian Constantin Gonzo , Daniela Baban și de vreo 15 ani este alături de formație și Florin Ionescu ( clape ). De câtiva ani s-au mai alaturat trupei Niki Nuță ( pian , orgă ) , Florin Humă , Bela Andrași ( chitară ) alături de solistele: Loredana Fieraru și Andreea Popa . Mentorul formației a fost compozitorul și chitaristul nr. 1 al țării, Adrian Ordean, de la formația Compact.
La una dintre edițiile ”Cântarea României” formația COLOR a adus la Lupeni, în Valea Jiului, un prestigious loc I. Ca să ajungi la o asemenea performață , trebuia să treci prin mai multe etape, alături de trupe grele ale României, trebuia să fii pe locul I, la toate competițiile zonale, pe Ardeal și după primele etape, se ajungea la faza pe țară. Când directorul Ovidiu Avramescu a fost mutat la Vulcan, acesta a luat și trupa acolo.
” Acolo era Iosif Bocan, care ne asigura tot ceea ce trebuia și noi doar trebuia să cântăm. Au fost vremuri frumoase, când mineritul era important pentru economia națională. Minerii se bucurau de activități diverse, erau organizate pentru ei și familiile acestora spectacole și serate muzicale, diferite evenimente, etc Nu trebuie să-l uităm nici pe Antoniu Bacu, cel care a fost primul ce a susținut înființarea trupei, scotându-ne din producție, pentru a repeta și pregăti pentru spectacole. Ne-au mai fost alături Carol Schreter, Iie Martin, Emil Părău, Gheorghe Ile precum și alții, cu care am colaborat. Când se primeau delegații din alte țări la fostul combinat minier, trebuia să-i delectăm cu muzică bună. Am fost invitați la multe concerte prin toată țara, cu cei mai mari soliști ai vremii , precum și cu mari actori ai scenei teatrale românești . Am cântat în stațiuni mari: precum Geoagiu, Herculane , Felix, Sovata și pe litoral. Am adus în Valea Jiului trei premii I pe țară și un premiu II. Am făcut înregistrări la radio , emisiuni la TV am editat CD-uri, albume. Sunt bucuros că la centrul Sansa am avut posibilitatea să-i ajutăm, să învețe să cânte și să danseze pe aproximativ 500 de copii din Valea Jiului . Unii dintre ei sunt acum vedete, au performat în domeniul musical . Iar acest lucru evidențiează că, ne-am făcut datoria cu pasiune și încredere în ceea ce ne place, să facem. Cu aceiași dragoste și respect, am cântat și la domnii din înalta societate, precum și la țăranii de la sate . La nivelul județului , prin activitatea noastră, am fost unici . Mulțumim și publicului care mereu a fost alături de noi” a ținut să ne declare, Fane Abrădoai.
Sunt oameni care trăiesc muzica. Iar descoperirea cântecului și crearea de hituri și melodii, au amândouă la origine impulsul uman, ce se situează mult mai profund decât intenția conștientă : nevoia de ritm în viață. Ca și compozitor, textier, ori component al unei formații, trebuie să simți ceea ce vrei să transmiți prin melodii, iar mesajul să fie unul profund, care să ajungă la publicul spectator, la auditoriu.
Să le urăm și noi, senorilor de la Color multă sănătate, inspirație pe măsură, putere de muncă, pentru că, Valea Jiului are o pepinieră nesecată de tinere talente care trebuiesc descoperite, pregătite, șlefuite. De promovarea lor ne vom ocupa noi, ca parteneri media, pentru că, trebuie să dăm o șansă tinerilor. Și când ai și profesori pe măsură, care sunt dedicați meseriei și succesul poate veni, pe parcurs.
La mulți ani, Color!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Întâlnire de suflet! Rectorul Politehnicii timișorene, Florin Drăgan, de vorbă cu Alumni UPT stabiliți în Germania
Caricaturi cu pretenție de artă la Festivalul ”Beach, please”. De ce permit autoritățile promovarea răului în fața tinerilor?
Scuterul electric: libertate, economie și sustenabilitate pe două roți