Legenda vie a pop – rock-ului din Valea Jiului- COLOR – împlinește astăzi 45 de ani de activitate neîntreruptă 

Astăzi 3 august, trupa COLOR din Valea Jiului  împlinește  45  de ani de activitate. Sunt ani mulți, cu realizări, dar și  dezamăgiri,  mai ales în ultima perioadă, când  actul cultural este lăsat mai la urmă de anumiți factorii decidenți, la evenimente  fiind promovate mai mult,  în această perioadă, trupe și personaje  care nu prea au parte de pregătire muzicală, dar, care,  au priză la un anumit tip de public, în special cel tânăr. 

Și totuși, Valea Jiului are valori cu care trebuie să se mândrească  și se cuvine să dăm importanță zilei de astăzi, când aniversăm, o trupă legendară, iar evenimentul trebuie să rămână înscris în istoria zonei. 

Membrii fondatori ai trupei  sunt: Fane Abradoai, Geo Costin, Dan Baban, Tavi Cordea Și Noru Baban . 

S-au lansat în Vulcan în anul 1977,  iar în 1980 au venit la Lupeni și  multă vreme,  au activat  la Clubul  E.M. Lupeni. Pe parcursul activității   culturale li s-au alaturat : Mircea Moldovan , Ileana Berchi , Nicu Popa , Sanyi Lakatos , Nelutu Nicoară Englezu , Iuliu Panta , Marian Constantin Gonzo , Daniela Baban și de vreo 15 ani este alături de formație și   Florin Ionescu ( clape ). De câtiva ani s-au mai alaturat trupei Niki Nuță ( pian , orgă ) , Florin Humă , Bela Andrași ( chitară ) alături de solistele: Loredana Fieraru și Andreea Popa . Mentorul formației a fost compozitorul și chitaristul nr. 1 al țării, Adrian Ordean, de la formația Compact.

La una dintre edițiile ”Cântarea României”  formația COLOR  a  adus la Lupeni, în Valea Jiului, un prestigious loc I. Ca să ajungi la o asemenea performață , trebuia să treci prin mai multe etape, alături de trupe grele ale României, trebuia să fii pe locul I, la toate competițiile zonale, pe Ardeal și după primele etape, se ajungea la faza pe țară. Când directorul  Ovidiu Avramescu a fost mutat la Vulcan, acesta a luat și trupa acolo.

” Acolo era Iosif Bocan, care ne asigura tot ceea ce trebuia și noi doar trebuia să cântăm. Au fost  vremuri frumoase, când mineritul era  important pentru economia națională. Minerii se bucurau de activități diverse, erau organizate pentru ei și familiile acestora spectacole și serate muzicale, diferite evenimente, etc Nu trebuie să-l uităm nici pe Antoniu Bacu, cel care a fost primul ce a susținut înființarea trupei, scotându-ne din producție, pentru a repeta și pregăti pentru spectacole.  Ne-au mai fost alături Carol Schreter, Iie Martin, Emil Părău, Gheorghe Ile precum și alții,  cu care am colaborat. Când se primeau delegații din alte țări la fostul combinat minier,  trebuia să-i delectăm cu muzică bună. Am fost invitați la multe concerte prin toată țara, cu cei mai mari soliști ai vremii , precum și cu mari actori ai scenei teatrale românești . Am cântat în stațiuni mari: precum Geoagiu, Herculane , Felix, Sovata și  pe litoral.  Am adus în Valea Jiului trei premii I pe țară și un premiu II. Am făcut  înregistrări la radio , emisiuni la  TV  am editat  CD-uri, albume. Sunt bucuros că la centrul Sansa am avut posibilitatea să-i ajutăm, să învețe  să cânte și să danseze  pe aproximativ  500 de copii din Valea Jiului . Unii dintre ei sunt acum vedete, au performat în domeniul musical . Iar acest lucru evidențiează că, ne-am făcut datoria cu pasiune și încredere în ceea ce ne place,  să facem. Cu aceiași  dragoste și respect,  am cântat și la domnii din înalta societate,  precum și la țăranii de la sate . La nivelul județului , prin activitatea noastră, am fost unici . Mulțumim  și publicului care mereu a fost alături de noi” a ținut să ne declare, Fane Abrădoai.

Sunt oameni care trăiesc muzica. Iar descoperirea cântecului și  crearea de hituri și melodii, au amândouă la origine impulsul uman,  ce se situează mult mai profund decât intenția conștientă : nevoia de ritm în viață. Ca și compozitor, textier,  ori component al unei formații,  trebuie să simți ceea ce vrei să transmiți prin melodii,  iar mesajul să fie unul profund,  care să ajungă la publicul spectator, la auditoriu.

Să le urăm și noi, senorilor de la Color multă sănătate, inspirație pe măsură, putere de muncă, pentru că,  Valea Jiului are o pepinieră nesecată de tinere talente care trebuiesc descoperite, pregătite, șlefuite. De promovarea lor ne vom ocupa noi, ca parteneri media, pentru că, trebuie să dăm o șansă tinerilor. Și când ai și   profesori pe măsură, care sunt dedicați meseriei și succesul poate veni, pe parcurs.

La mulți ani, Color!

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share