Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Seceta din ultimele săptămâni a afectat în proporție de 60 – 70 % culturile de porumb din județul Hunedoara

 Și celelalte tipuri de culturi de legume și cereale sunt compromise pe suprafețe mari , din cauza lipsei apei.
Prefectul județului,  Călin Petru Marian s-a aflat, zilele trecute,  în zona Hațegului pentru a analiza situația actuală împreună cu o parte din fermierii afectați de secetă, dar și cu autorități locale și reprezentanți ai instituțiilor județene care aparțin de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Până astăzi, la Direcția Agricolă Județeană Hunedoara au fost depuse de către fermieri hunedorenei solicitări pentru evaluarea pagubelor înregistrate pe o suprafață totală de 1300 hectare.
La întâlnirea care a avut loc în comuna Totești, satul Cârnești, au participat fermieri ale căror culturi sunt afectate de secetă, primarii din Totești și Râu de Mori, Tiberiu Pasconi, respectiv Flaviu Dilertea, reprezentanți ai primăriilor din Densuș și Sarmizegetusa, dar și directorii de la Direcția Agricolă Județeană, Claudiu Grama, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, Veronica Topor și de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Felicia Omotă.
Prefectul Călin Petru Marian le-a transmis celor prezenți că pentru instituția pe care o conduce soluționarea problemelor întâmpinate de fermieri în această perioadă, constituie prioritate maximă: „Vă stau la dispoziție oricând pentru a încerca să rezolvăm situațiile generate de lipsa precipitațiilor. În următoarele zile, echipe mixte de specialiști în agricultură și funcționari din cadrul instituțiilor statului vor fi prezente pe câmp pentru a identifica soluțiile urgente de salvare, pe cât posibil, a recoltelor sau pentru a-i îndruma pe cultivatori să întocmească documentațiile pentru a putea obține compensarea unei părți a pierderilor din această vară. Împreună, fermieri, instituții ale statului și autorități locale, trebuie să fim uniți și să combatem efectele secetei, deosebit de agresive, din acest an.”- a spus Călin Petru Marian
Au participat la discuții și reprezentanți ai Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, care au fost informați de către prefectul Călin Petru Marian că proiectul privind amenajarea sistemului de irigații din zona Ostrov – Clopotiva a fost aprobat în ședința de guvern și va putea fi finanțat de către stat.
Reamintim că fermierii ale căror culturi au fost afectate în procent de peste 30%, și sunt înscriși la A.P.I.A, pot depune la primării, până la data de 15 noiembrie 2022, înștiințări privind starea culturilor agricole înființate în primăvara acestui an.
”Fermierii afectați de seceta pedologică din 2022 vor primi despăgubiri” , asigură Ministrul Agriculturii Petre Daea. Lipsa precipitațiilor din prima lună de vară a făcut ravagii printre culturi.   Pentru toate zonele afectate sunt constituite comisii din prefecturi care constată, la fața locului, gradul de afectare pentru fiecare cultură în parte. Acolo unde este cazul, fermierii vor primi despăgubiri.
”Am constatat cu satisfacție că acolo unde sistemele de irigații funcționează și apa ajunge la rădăcina plantelor, lucrurile stau bine și vegetatia este normală, iar producțiile se anunță bune. În schimb, acolo unde a lipsit apa, avem situații unde planta a trecut de intervalul de ofilire, iar aici nu se mai poate face nimic, indiferent ce i-ai da sau dacă vin ploi suficiente”  a  conchis ministrul Petre Daea.
Totodată,fermierii care așteaptă plata în avans pentru campania 2022 primesc o veste bună: subvențiile din acest an vor fi plătite în procent mai mare decât cel aprobat în mod uzual de Comisia Europeană , ca o derogare a situației complicate prin care trece agricultura.
La sfârșitul lunii septembrie se vor finaliza controalele pe teren, astfel încât în perioada 1-15 octombrie să fie timp ca toate rapoartele de control și a celor 56.000 de fermieri care sunt în eșantion de control să poată intra și aceștia la plată.
AFIR anunță și  lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2020. Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Potrivit AFIR, în această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2021 și culturile de primăvară aferente anului 2022) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2022). Alocarea financiară disponibilă pentru cea de-a patra sesiune a submăsurii (sM) 17.1 este de 15.260.041 euro. Depunerea cererilor de finanțare se realizează continuu până la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentării acesteia cu disponibilul rezultat în urma finalizării celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocărilor, dacă există interes din partea solicitanților. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării), informează AFIR. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului. Dintre acestea, amintim: fenomene climatice nefavorabile (seceta, inundațiile, grindina, înghețul etc), infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/ 2007, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, sunt eligibile și boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională (tuberculoza bovină, bruceloza bovină, bruceloza ovină și caprină etc).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share